Na Fabuli se bo predstavilo deset pisateljev iz petih držav. Foto: EPA
Na Fabuli se bo predstavilo deset pisateljev iz petih držav. Foto: EPA
Pega v očesu
Med nominiranimi deli je tudi Pega v očesu Dušana Merca.

Na festivalu, ki bo v Ljubljani, Mariboru, Postojni, Izoli in Kopru do 18. februarja, bodo prvič podelili nagrado za najboljšo zbirko izvirne kratke proze, izdano v preteklih dveh letih, za katero se potegujejo štirje nominiranci. S svojim delom so najbolj prepričali Nejc Gazvoda s knjigo Vevericam nič ne uide, Katarina Marinčič z delom O treh, Dušan Merc s Pego v očesu in Veronika Simoniti z Zasukanimi štorijami. Dela nominirancev bo mogoče bolje spoznati na branjih, ki bodo prvi teden festivala v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.

Zmagovalca, ki ga bodo razglasili ob sklepu festivala v Postojnski jami, bo izbirala žirija pod vodstvom Helge Glušič, sestavljajo pa jo še Miha Pintarič, Lucija Stepančič, dr. Tomo Virk in Zdenko Vrdlovec.

Kaj ustvarjajo pisatelji iz tujine?
Na številnih literarnih srečanjih, ki bodo tri tedne privabljali ljubitelje literarne umetnosti, bo svoje pisanje predstavilo deset avtorjev. Spoznati bo mogoče delo Milorada Pavića (Srbija in Črna gora), Miljenka Jergovića, Krešimirja Mičanovića, Krešimirja Bagića in Roberta Perišića (Hrvaška), Claudia Magrisa, Diega Maranija (Italija), Georgija Gospodinova (Bolgarija), Kadra Abdolaha (Nizozemska) in Tobyja Litta (Velika Britanija).

Festival Fabula je kot prvi tuji gost obiskal srbski pesnik in pisatelj, več kot desetkrat nominiran za Nobelovo nagrado za književnost, Milorad Pavić. Eden najbolj znanih srbskih literatov, ki je mednarodni uspeh doživel z romanom Hazarski besednjak, je na literarnem večeru festivala Fabula povedal, da je težko biti slaven, saj lahko številna gostovanja in premiere adaptacij del motijo ustvarjalni proces. Pavić je spregovoril tudi o svojih literarnih začetkih in vplivih na njegovo ustvarjanje.

Slovenska filmska fabula
Festival pa ne bo le ozko literarno obarvan, saj so poleg branj organizatorji poskrbeli še za projekcije po knjižnih predlogah posnetih kratkih filmov na TV Slovenija (filme povezuje skupni naslov Slovenska filmska fabula, projekcije pa bodo med 12. in 26. februarjem), v ljubljanski Drami pa pripravljajo še javno tribuno. To so poimenovali Dramatizacija romanov, zaokrožila pa jo bo predstava SNG Maribor Severni sij avtorja Draga Jančarja, za režijo katere je poskrbel Mile Korun. Pripravili bodo tudi okroglo mizo Jeziki mesta, kjer bo tekla beseda o slovenski in hrvaški prozi, poleg tega pa še simpozij o filmski zgodbi.

Finale proznih mnogobojev

Za konec bo poskrbel finalni del proznih mnogobojev, ki so festival Fabulo napovedali že novembra. V okviru mnogobojev so na festival organizatorji povabili lokalne ustvarjalce, pisce kratkih zgod, da predstavijo svoje delo, za kar so imeli na voljo sedem minut. V Postojnski jami se bodo tako 17. februarja zbrali in pomerili zmagovalci posameznih krajev.

Festival pripravlja Študentska založba v sodelovanju s Postojnsko jamo in z Dnevnikom, slednji pa bo podelil tudi nagrado za najboljšo zbirko kratke proze.