Rdeča nit 5. festivala Fabula, ki bo potekal do 16. 2., so prostori zgodbe. Foto: EPA
Rdeča nit 5. festivala Fabula, ki bo potekal do 16. 2., so prostori zgodbe. Foto: EPA
Péter Nádas
Literarni večer s Pétro Nádasem bo povezovala Tina Košir.
Milan dekleva: Izkušnje z daljavo
Letošnji nominiranci so prepričali z deli Izkušnje z daljavo (Milan Dekleva), Trkaj, trkaj na nebeška vrata (Franjo Frančič), Vsi moji božiči (Maruša Krese) in Vrsta za kosilo (Urška Sterle). Foto: Mladinska knjiga

Literarni večer z madžarskim pisateljem je v Cankarjevem domu pospremil še koncert Študentov akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in s tem je bila nova izdaja mednarodnega festivala zgodbe Fabula tudi odprta. Festival bo potekal do 16. februarja, ko se bodo na literarnih večerih zbrali še nemški pisatelj Veit Heinichen, Škot James Kelman, Poljak Andrzej Stasiuk, srbski avtor Vladimir Arsenijević ter eden osrednjih preučevalcev tematologije, Yves Chevrel iz Francije.

Letos je posebna pozornost namenjena makedonski literaturi, saj bodo to zastopali kar trije predstavniki - Venko Andonovski, Ermis Lafazanovski in Aleksandar Prokopiev.

Prostori zgodbe v vseh svojih razsežnostih
Fabulo kot rdeča nit povezujejo prostori zgodbe. Na okroglih mizah, razstaviščih in v kinodvoranah se bodo pogovarjali o prostoru v najširšem pomenu, saj tako realni kot tudi virtualni, fizični in duhovni prostor nosi in pripoveduje svojo zgodbo. Organizatorji festivala namreč poudarjajo, da eno brez drugega ne obstaja. Raziskovanje prostorov zgodbe, ki se je začelo razvijati že pri samih koreninah, torej otroški zgodbi, bodo udeleženci festivala interpretirali skozi različne literarne, filozofske, mitološke in druge vidike.

Prvi teden prinaša ...
Prvi teden festivala, ki ga organizira Študentska založba, bo postregel še z literarnim večerom z Veitom Heinichenom v Jazz clubu Gajo (22. 1. ob 20.00), Okroglo mizo Vesolja, na kateri bodo sodelovali Andrej Detela, Aleš Šteger in Marko Uršič (23. 1. ob 19.00, Klub Cankarjevega doma), z literarnim večerom z Jamesom Kelmanom in Andrejem E. Skubicem (24. 1. ob 20.00, SEM) ter z odprtjem fotografske razstave, okroglo mizo Podobe skritega in predstavitvijo videoprojekta Special place in the City avtoric Vesne Bukovec, Lade Cerar in Metke Zupanič (25. 1. ob 20.00, Cafe Pilon).

Filmska Fabula v Postojni
Tudi letos se festival zgodbe širi v sedmo umetnost. Filmska Fabula v Postojni bo potekala med 31. januarjem in 3. februarjem, ko bo v središču debitantski film. Organizatorji so zato med drugim pripravili delavnico s profesorjem na pariškemu Femisu, scenaristom, režiserjem in svetovalcem za scenarije Jacquesom Akchotijem in predavanje o financiranju debitantskih filmov iz evropskih skladov in državne podpore v dvajsetih evropskih državah. Tukaj je še Filmski paket, v katerem se bo zvrstilo deset tujih kratkih študentskih filmov, ki se bodo v štirih slovenskih mestih potegovali za nagrado občinstva Proteus, ter štirje novi celovečerni slovenski filmi in pogovori z njihovimi avtorji.
Ne gre pa pozabiti tudi na finale proznih mnogobojev.

Na koncu še nagrada
Za nagrado fabula, s katero nagrajujejo avtorja najboljše zbirke zadnjih dveh let, se potegujejo Milan Dekleva s knjigo Izkušnje z daljavo, Franjo Frančič z zbirko Trkaj, trkaj na nebeška vrata, Maruša Krese s knjigo Vsi moji božiči in Urška Sterle z delom Vrsta za kosilo.