"Novica, da bom moral zaradi težav s študijem in izgubljenega študentskega statusa že kmalu v Jugoslovansko ljudsko armado na obvezno služenje vojaškega roka, je v našo hišo udarila kot vodèna strela. Medtem ko so se v tistih časih v mnogih družinah te fantovske iniciacije celo veselili ali pa so jo vsaj sprejemali kot sveti dolg do domovine, so se moji starši vedli, kot da bi mi bila z vpoklicem izrečena nekaka huda kazen ..." Foto: Facebook
Feri Lainšček
Vaši komentarji in predlogi za nadaljevanje zgodbe so dobrodošli, pravi Lainšček. Foto: MMC/MIloš Ojdanić

Roman v nastajanju boste našli v zapiskih na strani z naslovom Strah za metulje v nevihti, roman v nadaljevanjih. Gre za ljubezensko zgodbo, ki se začne leta 1972 v Beogradu in se razplete leta 1991 nekje v Sloveniji. Pripoved torej tematizira daljše časovno obdobje iz naše bližnje preteklosti in prikazuje tudi razmere v nekdanji Jugoslovanski ljudski armadi.

Vas "potegne"?
Za pokušino morda samo kratek odlomek iz prvega poglavja, ko naš protagonist še guli šolske klopi: "Bilo je dekle iz deških sanj, za kakršne doslej nisem verjel, da v resnici obstajajo. Še manj sem lahko upal, da me bo, če jo bom kdaj po kakem čudežnem naključju vendarle srečal, sploh pogledala. Ona pa je kar stala tam na tistem zlizanem stopnišču stare zemunske gimnazije in me je gledala, gledala, gledala in me je za čuda gledala, gledala, gledala tudi še, ko me je že spreletaval srh. Doumeval sem, da je prav ona tista, ki je običajno v življenju nikoli ne srečaš, če pa ti že prekriža pot, je edino odrešujoče, da se čim prej obrneš vstran in si niti slučajno ničesar ne obetaš. Vlekel sem glavo med ramena in se s podrsavajočimi koraki vzpenjal proti vhodnim vratom, ki so bila, hvala bogu, na stežaj odprta. Bil sem z vsako pohojeno stopnico vse bolj mimo nje in torej tudi iz območja, kjer bi me lahko kako prazno upanje še premamilo, a povsem vstran se kljub vsej krčevitosti nisem zmogel več obrniti." (...)

Novi časi, novi načini komunikacije z bralci
Lainščku tudi sicer konceptualne spletne akcije niso tuja ideja. Spomnimo se samo na njegovo "mediacijo" pri nastajanju kolektivnega spletnega romana e-junak našega časa. Tudi Facebook je že uporabil kot literarno orodje, in sicer za interakcijo pri nastajanju svojega romana v verzih Sprehajališča za vračanje.

Tudi pri nastajanju Strahu za metulje v nevihti Lainšček, kot pravi sam, pričakuje spletne odzive, ki bodo morebiti vplivali na končno vsebino njegovega dela.