Margaret Atwood je denimo leta 2019 v nekem intervjuju potrdila, da so
Margaret Atwood je denimo leta 2019 v nekem intervjuju potrdila, da so "obstajali zelo intenzivni poskusi kraje" rokopisa njenega težko pričakovanega romana Testamenti. Foto: AP

Bernardini, ki je bil obtožen spletne prevare, je priznal krivdo, je sporočil zvezni tožilec v New Yorku. Bernardini, ki je bil v Londonu zaposlen pri založbi Simon & Schuster, je prek spletne pošte oponašal agente in založnike ter v njihovi koži pisatelje (ali njihove agente) prosil za rokopise novih del.

Bernardini je ob aretaciji najprej trdil, da je nedolžen. Del dogovora ob priznanju krivde je, da bo povrnil škodo v višini 88 tisoč dolarjev. Zločin kraje identitete sicer lahko s seboj prinese do 20-letno zaporno kazen. Sodbo bodo obtožencu predvidoma izrekli 5. aprila.

Sorodna novica Obtoženec trdi, da ni kradel rokopisov še neizdanih uspešnic

Prevara je v literarnih krogih krožila več let – med drugim so bili Bernardinijeve tarče tudi literarni zvezdniki, na primer Margaret Atwood, Ian McEwan in Sally Rooney. Širša javnost je za vse skupaj izvedela šele januarja lani, ko je na newyorškem letališču JFK Bernanrdinija aretiral FBI.

Klasični prijem elektronskega naslova, ki je skoraj pravi
Bernardini se je od avgusta 2016 pa vse do aretacije izdajal za več sto različnih oseb iz založniškega sveta, za katere je seveda ustvaril lažne naslove e-pošte. Domene so bile na prvi pogled enake domenam legitimnih založnikov, spremenjena je bila le črka ali dve. V elektronski pošti je črko "m" na primer zamenjal s črkama "rn" – tako je lahko imel domeno sirnonandschuster, ki je bila na prvi pogled podobna domeni simonandschuster.

Tožilstvo je prišlo na sled vsaj 160 Bernardinijevim lažnim naslovom. "Filippo Bernardini se je poslužil svojega poznavanja založniške industrije, da je ustvaril mrežo, prek katere je kradel dragocena dela avtorjem ter rovaril po celi industriji," je zapisal newyorški tožilec Damian Williams.

Skrivnost ostaja, zakaj je želel rokopise zase, saj jih ni poskušal prodati ali kako drugače javno izkoristiti.
Skrivnost ostaja, zakaj je želel rokopise zase, saj jih ni poskušal prodati ali kako drugače javno izkoristiti. "Če poskušate iskati v tej zgodbi finančno in gospodarsko korist, je to seveda težko," je lani za Vulture povedal Daniel Sandström, direktor švedske založbe, ki je bil večkrat tarča Bernardinija. "Če pa je igra psihološka kot ​​nekakšen nazor ali občutek superiornosti, si jo je lažje zamisliti. Tudi to je posel, poln zamer, in s tega vidika to postane dobra zgodba." Foto: AP

Drobci zgodbe sestavili sliko
Leta 2019 je agent Margaret Atwood povedal, a so od pisateljice s prevaro poskušali dobiti rokopis romana Testamenti, težko pričakovanega nadaljevanja Dekline zgodbe. Leta 2021 je nato revija New York magazine poročala, da je "domnevni kolega iz Italije" nagovoril švedske založnike literarne serije Millenium, ki jo je začel Stieg Larsson – prosil jih je za vnaprejšen izvod novega romana, da bi se lahko še pred uradnim izidom lotili italijanskega prevoda.

Teme so se lotili tudi raziskovalni novinarji New York Timesa, ki so do konca leta 2020 nabrali podatke, da so prevarantske prošnje za rokopise dobili tudi Sally Rooney, Ian McEwan in igralec (ter pisatelj) Ethan Hawke.

Še vedno ne vemo, zakaj
Nikoli ni bilo povsem jasno, kaj je Bernardinija gnalo v njegovo početje – žrtve poročajo, da jih s pridobljenimi rokopisi nikoli ni poskušal izsiljevati, ukradena dela se niso nikoli pojavila na spletu (ali temnem spletu), prav tako ni indicev, da bi jih prodal naprej.

Bernardinijev profil na platformi LinkedIn ga opisuje kot "koordinatorja avtorskih pravic" pri založbi Simon & Schuster in navaja, da je diplomiral iz sinologije na Univerzi v Milanu ter magistriral iz založništva na Univerzi UCL v Londonu, vse to pa zaradi "obsedenosti s pisano besedo in jezikom".

Vodstvo založbe Simon & Schuster, ki sicer ni osumljena vpletenosti v Bernardinijevo početje, je ob aretaciji izrazilo "osuplost in grozo spričo obtožb", češ da je "varovanje intelektualnih pravic avtorjev najvišja prioriteta založbe Simon & Schuster".