Foto: AP
Foto: AP

Obtožnica navaja, da je Bernardini registriral več kot 160 lažnih spletnih domen. Tožilstvo je sicer zanj zahtevalo pripor brez varščine, češ da se je ob aretaciji začudil, kako ga lahko kot nedržavljana v Ameriki sploh obtožijo, a se je sodnik vseeno odločil za varščino (v znesku 300 tisoč dolarjev). Obtoženec se je moral zavezati, da bo oblastem izročil svoj potni list in privolil v elektronski nadzor.

Sorodna novica Aretirali prevaranta, ki naj bi se izdajal za založnika in zbiral še neobjavljena literarna dela

Pri tem je treba povedati, da Bernardinijevi delodajalci – literarna založba Simon & Schuster – niso obtoženi nobenega kaznivega dejanja; obtožnica jih sploh ne navaja.

Bernardini, ki je pri založbi zaposlen kot koordinator avtorskih pravic, je po trditvah tožilstva rokopise pridobil tako, da je v elektronski pošti črko "m" zamenjal s črkama "rn" – tako je lahko imel domeno sirnonandschuster, ki je bila na prvi pogled podobna domeni simonandschuster.

Če se obtožbe izkažejo za resnične, bo primer morda dokončno pojasnil skrivnost, ki literarne kroge muči že več let. Zahtevam za rokopise slavnih pisateljev, ki so prišle z na videz avtentičnih elektronskih naslovov, so nasedli tako agenti kot tudi uredniki in žiranti Bookerjeve nagrade.

Margaret Atwood je denimo leta 2019 v nekem intervjuju potrdila, da so "obstajali zelo intenzivni poskusi kraje" rokopisa njenega težko pričakovanega romana Testamenti. Tarči podobne prevare sta bila po poročanju New York Timesa tudi Sally Rooney in Ethan Hawke.

Zločin iz golega užitka do branja?
Odvetnik Damian Williams povzema, da se je Bernardini "domnevno izdajal za posameznike v založniških krogih, da je od pisateljev, tudi od Pulitzerjevega nagrajenca, lahko dobil še neizdana dela za svojo lastno korist". FBI navaja, da je Bernardini "oponašal, prevaral in poskušal ogoljufati več sto posameznikov".

Eno vprašanje pa ostaja neodgovorjeno: motiv za prevaro. Rokopisi, ki naj bi jih pridobil z goljufijo, se na primer niso predčasno znašli na spletu, prav tako zanje ni zahteval odkupnine.

Pri založbi Simon & Schuster so za BBC potrdili, da so Bernardinija "do preklica" suspendirali in da so nad obtožbami "zgroženi in šokirani". "Varovanje intelektualne lastnine naših avtorjev je naša prioriteta. Hvaležni smo FBI-ju, da so preiskali incidente in vložili obtožnico proti domnevnemu storilcu," so zapisali v izjavi za javnost.