"Najbolj pa se mi zdi ta nagrada pomembna, ker je pomembno, da mlade bralce naučimo brati, da v njih vzbudimo ljubezen do branja," pravi Möderndorfer. Foto: MMC RTV SLO
Za nagrado so bili nominirani še Anja Štefan, Goran Gluvič, Andrej Predin, Andrej Rozman Roza, Tone Partljič, Nataša Konc Lorenzutti, Cvetka Bevc, Dušan Čater in Bina Štampe Žmavc. Foto: MMC RTV SLO
Möderndorfer si je pri pisanju knjige zadal dva cilja - opis travmatične epizode v življenju najstnika in izstop iz izključno najstniške problematike ter tematizacija časa in sodobnih socialnih razmer. Foto: MMC RTV SLO
Branje, knjige, literatura,
DSP podeljuje desetnico za obdobje zadnjih treh let. Foto: EPA

Knjiga pripoveduje o 12-letnem Gašperju, ki ga pretresajo pubertetniške tegobe, povezane tudi s primitivnimi ustrahovanji postavljaških sošolcev in ločitvijo staršev. To ni prva nagrada za roman; lani je prejel drugo modro ptico, prav tako pa je bil izbran za projekt Rastem s knjigo - izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu.

Za desetnico so bili nominirani še Cvetka Bevc je nominirana za knjigo Čivknjeno od začetka do konca, Dušan Čater za delo Ribamož, Goran Gluvič za Celovečerni film, Nataša Konc Lorenzutti za Kakšno drevo zraste iz mačka, Tone Partljič z Deklico in generalom, Andrej Predin z Gnusno kalnico, Andrej Rozman - Roza s knjigo Čofli, Bina Štampe Žmavc je nominirana za Zaljubljeni tulipan: igra za otroke, Anja Štefan pa za Gugalnico za vse.

Podelitev, ki se je letos prvič preselila iz prestolnice, je potekala v Kulturnem centru Janeza Trdine. Prireditve, v kateri je igralka Alja Kapun med drugim spretno vpletla delčke nominiranih del, se je udeležila tudi večina letošnjih nominirancev, ki so toplo pozdravili Möderndorferjevo zmago.

Za uveljavljanje mladinskega leposlovja
Nagrado za otroško in mladinsko književnost podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP) za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. O nominiranih delih je odločala žirija v sestavi: predsednica Polonca Kovač, Borut Gombač, Klarisa Jovanović, Janja Vidmar ter Dim Zupan. Priznanje so podelili v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.
Dogodek so pospremili s priročnikom za branje kakovostnih mladinskih knjig Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki ga je pripravila Dragica Haramija.
Novi nagrajenec se je pridružil dozdajšnjim dobitnikom Matetu Dolencu, Slavku Preglju, Janji Vidmar, Bini Štampe Žmavc, Andreju Rozmanu - Rozi, Marjanu Moškriču, Dimu Zupanu, Milanu Deklevi, Bini Štampe Žmavc in Feriju Lainščku. Lani je nagrado prejela Janja Vidmar za roman o romski deklici Kebarie.