"O umetnosti nimam kaj govoriti. Lahko jo pišem, o njej teoretizirati pa niti ne znam niti me ne veseli," pravi Makarovičeva. Foto: Matej Pušnik

"Inteligentna ženska je neprimerno več vredna kot butast moški. In inteligenten moški je neprimerno več vreden kot butasta ženska. Šteje samo to, ne pa spol, hormoni, barva kože, konstitucija, jezik."

Svetlana Makarovič
Dnevi poezije in vina letos potekajo že 18-ič, na njih pa nastopa 19 svetovno uveljavljenih pesnikov, ki sta jih izbrala slovenska pesnica Lucija Stupica in Ilya Kaminsky, pesnik ameriško-ukrajinskega rodu. Foto: Matej Pušnik

V Knjižnici Ivana Potrča so ob tem odprli razstavo njenih ilustracij in knjig, gre pa za izvirne risbe iz njene pesniške zbirke Zeliščarka, ki je na police prišla maja. V pogovoru z Aljošo Harlamovom sta se dotaknila različnih tem, o nekaterih ustvarjalka z bogatim opusom govori zelo rada, o drugih malo manj. Med njimi je tudi pogovor o umetnosti, sploh pa delitev umetnikov glede na spol.

"O umetnosti nimam kaj govoriti. Lahko jo pišem, o njej teoretizirati pa niti ne znam niti me ne veseli," je dejala. "Ne pustim se poriniti v ženski geto, v nobenem smislu. To se mi zdi diskriminacija in žaljivo. Kot je že rekla odlična slovenska pesnica Lili Novy, ni ženske in moške poezije, je samo dobra poezija in slaba poezija."

Avtorica legendarnih del, kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaš in Coprnica Zofka, ima vsa svoja dela rada, ena bolj, druga manj, nobeno pa ji ni tuje. Trenutno najraje prebira Balado o Sneguročki. "Ko vzamem to knjigo v roke, se vsakič znova zaljubim vanjo, kot da ni moja," je dejala.

"V vsaki moji pravljici je tudi eno grenko zrno," je pripomnila ustvarjalka in dodala, da je to tako, ker je takšen tudi svet. "Ozrite se okrog - Gaza, Srebrenica, Libija, Ukrajina. Svet je tako poln strahot, zla, obupa, revščine, bridkosti. Ravno zato tisto, kar je lepo, tem bolj zablešči na tem ozadju," je pojasnila. To bleščeče je zanjo umetnost, ki je po njenem mnenju ne more nihče umazati, niti politika, za katero se sicer ne zanima. "Iz politike se norčujem, iz politikov pa sploh," je dodala in nasmejala občinstvo v polni dvorani.

Letos v ospredju sodobna švedska poezija
Tradicionalni mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina v svoji 18. izdaji v ospredje postavlja sodobno švedsko poezijo, skupno pa bo do sobote predstavil 19 poetov iz 12 držav. Častna gosta bosta poleg Makarovičeve še litovski pesnik Tomas Venclova in nemška pesnica Elke Erb, ki je kljub uglednemu seznamu prejetih nagrad slovenskim bralcem še razmeroma neznana. Poleg branj in koncertov se bodo na Ptuju zvrstile tudi številne okrogle mize, pripravili pa so tudi zanimiv otroški program in drobna presenečenja.

Vabljeni k ogledu utrinkov s prvega dneva štiridnevnega festivala.

Foto: Matej Pušnik

"Inteligentna ženska je neprimerno več vredna kot butast moški. In inteligenten moški je neprimerno več vreden kot butasta ženska. Šteje samo to, ne pa spol, hormoni, barva kože, konstitucija, jezik."

Svetlana Makarovič