"Tukaj ne gre samo za Francijo," je izjavila ministrica. "Amazonova praksa in pa tveganje, ki ga to predstavlja za knjigarne in celotno verigo knjižne produkcije, je očitno tudi v Združenih državah in Veliki Britaniji." Foto:

Aurelie Filippetti je potrdila, da vlada čaka na primeren trenutek za vpeljavo prepovedi prakse Amazona, ki s prodajanjem pod ceno ogroža francoske knjigarnarje. "Podpiram predlog, da bi se prepovedalo ponujati hkrati petodstotni popust in brezplačno dostavo," je ministrica v petek izjavila za televizijsko postajo BFM. "Potrebujemo zakon, zato bo treba najti zakonodajno okno za njegovo uvedbo." Predstavniki francoske veje spletnega velikana so zavrnili možnost za komentar.

Pripomba Filippettijeve je samo še podčrtala napetosti med francosko vlado in ameriškimi spletnimi podjetji, kot sta Google in Amazon; nanje se zgrinjajo tudi kritike, češ da premalo plačujejo ustvarjalcem novinarskih in kulturnih vsebin.

Drugi si ne morejo privoščiti prodajanja z izgubo
Francija prodajalcem knjig prepoveduje spuščanje cen knjig za več kot pet odstotkov cene, ki jo je določil založnik; to naj bi majhne prodajalce obvarovalo pred konkurenco velikih verig, ki bi si lahko privoščile večje popuste.

Guillaume Husson, predstavnik knjigarnarske zveze SLF, izpostavlja, da Amazonova politika kombiniranja petodstotnega popusta z brezplačno dostavo v praksi pomeni prodajanje z izgubo, kar je za vse tradicionalne knjigarne, male ali velike, neizvedljivo. "Konkurenca je nepoštena ... Noben knjigarnar, velik, majhen ali celo veriga si ne more privoščiti tolikšne izgube." SLF je proti Amazonu že vložil tožbo, ki pa še ni prišla pred sodišče.

Francija je v februarju z Googlom poravnala spor glede tega, ali bi morali ponudnikom vsebin plačevati za objavljanje povezav do novic; Google je posledično ustanovil 60-milijonski sklad, namenjen podpori tiska.