Naslove, ki po mnenju dvanajstih slovenskih strokovnjakov z različnih področij ne smejo manjkati, so postavili v središče. Foto: BoBo
Naslove, ki po mnenju dvanajstih slovenskih strokovnjakov z različnih področij ne smejo manjkati, so postavili v središče. Foto: BoBo
7.000 tujih knjig na kupu

se predstavlja 7.000 knjižnih naslovov s poudarkom na strokovni literaturi.

Dežela v gosteh je letos, tako kot na knjižnem sejmu v Frankfurtu, Brazilija. V Ljubljani jo predstavljajo predvsem s turističnimi vodniki in knjigami, ki predstavljajo brazilsko kulturo.

Kot je na novinarski konferenci pred dnevi dejala vodja poslovne enote Konzorcij Bojana Zarnik, letošnja prodajna razstava, ki so jo odprli v knjigarni Konzorcij, prinaša "jagodni izbor" knjig, ki jih je pomagalo izbirati ducat slovenskih strokovnjakov z različnih področij: Lučka Kajfež Bogataj (ekologija), Jože Damijan (ekonomija), Janez Gruden (strojništvo), Alojz Ihan in Miroslav Petrovec (oba medicina), Jadran Lenarčič (robotika in umetna inteligenca), Aleš Novak (pravo), Irena Ograjenšek (statistika), Jože Pirjevec (zgodovina), Branko Stanovnik (kemija), Marcel Štefančič jr. (družbeno-politična tematika) in Marko Uršič (filozofija).

Posebna pozornost statistiki
Predstavljene so tudi knjige slovenskih avtorjev, izdane pri tujih založbah. Ti v tehničnih strokah izdajajo publikacije predvsem pri svetovno poznani založbi Springer iz Nemčije. Tudi tu so se osredotočili predvsem na dela slovenskih strokovnjakov, ker je leto 2013 mednarodno leto statistike, pa so bili pri izboru knjig pozorni tudi na to. Na razstavi ne manjkajo niti knjige, ki so prejele najbolj odmevne literarne nagrade - Nobelovo, Pulitzerjevo, man booker.

Po besedah direktorice Mladinske knjige Trgovine Ive Premerl je na letošnji prodajni razstavi tujih knjig v Konzorciju zastopanih 430 svetovno uveljavljenih založb, prednjačijo pa knjige v angleškem jeziku. Tuje knjige sicer predstavljajo 13 odstotkov v celotni prodaji v trgovinah Mladinske knjige. V knjigarni Konzorcij je ta delež še precej višji, več kot 30 odstotkov, od tega pa kar 17 odstotkov predstavlja Frankfurt po Frankfurtu. Sicer pa prodaja tujih knjig, kot je dejala Premerlova, kljub krizi ostaja stabilna.

V poznih popoldanskih urah je bil na vrsti tudi osrednji dogodek letošnjega Frankfurta po Frankfurtu, okrogla miza s slovenskimi strokovnjaki, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan. Novinarka Vida Petrovčič se bo o tem, kako znanost približati širši javnosti, pogovarjala s priznanimi slovenskimi znanstveniki in avtorji knjig Jadranom Lenarčičem, Ivanom Bratkom in Tadejem Bajdom.

Prilagamo nekaj utrinkov z odprtja prodajne razstave.

7.000 tujih knjig na kupu