Ob 30-letnici smrti generala Franca je literarni trg v Španiji preplavila množica knjig o španskem diktatorju. Foto: EPA
Ob 30-letnici smrti generala Franca je literarni trg v Španiji preplavila množica knjig o španskem diktatorju. Foto: EPA
Kip generala Franca
Lik generala Franca je pogosto navdih za umetnike. Foto: EPA

V knjigi Franco: zgodovinska ocena Pio Moa diktatorja, ki je v 40 letih svoje vladavine v smrt pognal več deset tisoč političnih nasprotnikov, predstavlja v presenetljivo lepi luči. Moa celo trdi, da je politika Francisca Franca omogočila uspeh španske demokracije.

Hvaležni generalu Francu?
Španski zgodovinarji so delo Pia Moe, ki pripada skupini skrajnih levičarjev, označili za "psevdozgodovino". Bombastično delo naj bi bilo predvsem sredstvo za hiter zaslužek in kaj slab opis resničnega delovanja generala Franca. Pio Moa je prepričan, da je ravno general Franco v Španijo, ki jo je v tridesetih zajela bratomorna državljanska vojna, prinesel mir, ta pa je bil osnova za gradnjo gospodarsko uspešne Španije. Pio Moa je zato zapisal: "Večina Špancev bi morala biti Francu hvaležna in bi se ga morala večkrat spomniti."
Knjiga Franco: zgodovinska ocena Francisca Franca opere prav vsake politične krivde. Celo na oblast naj bi ga pripeljal splet okoliščin. "Ni bilo druge možnosti," trdi Pio Moa. Zgodovinar Santos Julia je zato v španskem časopisu El Pais zapisal, da Pio Moa le ponavlja trditve, ki jih za svoje cilje izrabljajo politični skrajneži, ki skušajo osvojiti socialno šibke člane španske družbe.

Celo "rumeni časopis" o Francu
Pio Moa pa ni edini, ki se je podal na tvegano področje popisovanja in lastne interpretacije obdobja diktature na Iberskem polotoku ob 30. obletnici Francove smrti. Nekateri avtorji so se pogumno lotili celo izdelave psihološkega profila samodržca, drugi pa so skušali svoje pisanje začiniti s pikantnimi govoricami. Andres Rueda tako celo trdi, da edini Francov otrok sploh ni bil njegov. Oče deklice naj bi bil generalov brat Ramon. Francisco Franco naj bi bil namreč zaradi rane, ki jo je na "ključnem" mestu prizadejala krogla sovražnika na bojišči v Maroku, neploden.