Aktualni dobitnik kritiškega sita je Davorin Lenko, ki bo kmalu dobil naslednico ali naslednika. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Aktualni dobitnik kritiškega sita je Davorin Lenko, ki bo kmalu dobil naslednico ali naslednika. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Prejemnika nagrade za najboljšo knjigo leta po izboru kritikov bodo razglasili na prireditvi 22. aprila v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

V igri za nagrado so romani Glavanove Kakorkoli, Lemaićeve Kokoška in ptiči in Marinčičeve Po njihovih besedah ter pesniški zbirki Vrata nepovrata: Zemljevidi domotožja, ki jo podpisuje Novak, in Davek na dodano vrednost Peratove.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kritiški forum, kar pomeni, da imajo možnost "pretresanja sita" vsi člani društva, ki ocenjujejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije.

Nagrado so do zdaj prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah? in Davorin Lenko za roman Telesa v temi.

Društvo slovenskih literarnih kritikov je stanovska organizacija, ki združuje literarne kritike različnih generacij in kritiških prioritet. Ustanovljeno je bilo leta 2008, sprva predvsem z namenom uresničitve ideje o pričujoči nagradi, svoje poslanstvo pa širi na reševanje težav kritiškega vsakdanjika, so sporočili iz društva.