Ob prvem izidu dela Harry Potter in kamen modrosti je založba na trg dala le 500 izvodov. Foto: Lyon and Turnbull
Ob prvem izidu dela Harry Potter in kamen modrosti je založba na trg dala le 500 izvodov. Foto: Lyon and Turnbull

Na dražbi hiše Lyon and Turnbull v škotski prestolnici Edinburg so vrednost primerka s tiskarsko napako pred prodajo ocenili na med 40.000 in 60.000 funtov. Nato pa so na zanjo iztržili več kot 45.000 britanskih funtov (53.304 evrov).

Neverjeten uspeh serije kljub prvotni negotovosti založbe
Gre za knjigo Harry Potter in kamen modrosti, ki je ena od prvih 500 primerkov iz leta 1997. Prejšnji lastnik jo je kupil pred dvema desetletjema v eni od londonskih knjigarn. Ob prvem izidu dela Harry Potter in kamen modrosti je založba na trg dala le manjše število izvodov, saj ni bilo gotovo, ali bo knjiga pri bralcih naletela na dober sprejem, poroča nemška tiskovna agencija DPA. A je serija o mladem čarovniškem vajencu, ki vključuje sedem knjig in je doživela tudi nadvse uspešno filmsko priredbo, postala ena najbolj priljubljenih knjižnih in filmskih serij na svetu.

Poleg prve knjige o čarovniškem vajencu iz prve izdaje, ki jo je na dražbo dal ameriški zbiratelj, so na dražbi prodali tudi prvo izdajo drugega dela Harry Potter in dvorana skrivnosti iz leta 1998 ter še en primerek Harryja Potterja in kamen modrosti z zabeležko, ki jo je avtorica Rowling napisala prejšnjemu lastniku.

Milnova pesem za otroke in Flemingov roman z njegovo zabeležko
Na dražbi so za 15.120 funtov prodali tudi primerek pesmi za otroke iz prve izdaje When We Were Very Young z letnico 1924 avtorja A. A. Milna, znanega kot "očeta" Medvedka Puja. Prodali so tudi knjižno delo Casino Royale, prvi roman iz serije vohunov o Jamesu Bondu, z zabeležko avtorja Iana Fleminga. Zabeležko je namenil Ionu Smeatonu Munroju, svojemu nočnemu uredniku pri podjetju Kemsley Newspapers, tedanjih lastnikih časopisa The Sunday Times. Vrednost knjige so pred dražbo ocenili med 30.000 in 50.000 funti, prodali pa so jo za 38.951 funtov.