Leta 1949 rojeni Haruki Murakami že mnogo let velja za favorita za Nobelovo nagrado za književnost. Foto: AP
Leta 1949 rojeni Haruki Murakami že mnogo let velja za favorita za Nobelovo nagrado za književnost. Foto: AP
Sorodna novica Haruki Murakami: Vsi božji otroci plešejo

V kratki izjavi za javnost so v založbi Shinchosha zapisali, da bo novi roman izšel 13. aprila, niso pa razkrili niti naslova niti vsebine knjige. Prav tako ne morejo potrditi, kdaj bodo izšli prevodi, niti, kdaj bodo razkrili naslov knjige. Prav tako še ni znano, koliko strani bo knjiga obsegala. (V japonskem rokopisu šteje 1200 strani, a je težko oceniti, koliko je to v latinici.)

Murakamijev svet: svet džeza, mačk in osamljenih protagonistov
Mednarodnega priznanega japonskega pisatelja Murakamija že več let omenjajo kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo. Štiriinsedemdesetletnik je znan po romanih, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami.

Čeprav je znan kot samotar, je v zadnjih letih navduševal oboževalce, ko je kot radijski voditelj in didžej gostil posebno radijsko oddajo Radio Murakami.

Na Univerzi Waseda v Tokiu so leta 2021 odprli knjižnico, posvečeno Murakamiju. Obiskovalci si lahko v njej izposodijo avtorjeve romane, plošče in druge z njim povezane predmete. V knjižnici je med drugim tudi replika Murakamijevega minimalističnega delovnega prostora, kavarna in celo radijski studio,

Ob izidu knjige Uboj komturja leta 2017 so glavne knjigarne v Tokiu ostale odprte tudi čez polnoč, da so si lahko nestrpni oboževalci takoj priskrbeli knjigo.

Sorodna novica Haruki Murakami: Uboj komturja

Murakami je priljubljen tudi med slovenskimi bralci. V slovenskem prevodu so na voljo številna njegova dela, med njimi romani Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik ter trilogija 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku, zbirka kratke proze Slon izginja in tudi roman Uboj komturja. Lani je v slovenščini izšla tudi zbirka kratkih zgodb Vsi božji otroci plešejo.