Tolkienova knjiga Hobit (ang. Hobbit) je v izvirniku izšla leta 1937. Foto:
Tolkienova knjiga Hobit (ang. Hobbit) je v izvirniku izšla leta 1937. Foto:
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien, ki se je rodil leta 1892, je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti, delal pa je tudi kot leksikograf. Tukaj je na posnetku iz leta 1967. Foto: AP

Jabolko spora so bili igralni avtomati, spletne igre na srečo in drugi izdelki, povezani z igrami na srečo, ki so jih ustvarili na podlagi motivov Tolkienovih knjig Hobit iz leta 1937 in Gospodar prstanov iz leta 1954.

Skrbniki zapuščine pisatelja in založbe HarperCollins na eni strani ter na drugi strani produkcijska in distribucijska hiša za film ter televizijo Warner Bros. (pravzaprav divizija medijskega konglomerata Time Warner), New Line Cinema in družba Saul Zaentz Co., ki imajo v lasti različne tržne pravice, so poravnavo dosegli v petek na sodišču v Los Angelesu.

"Stranke so zadovoljne, da so se sporazumno dogovorile o tej zadevi in ​​se veselijo sodelovanja v prihodnosti," je zastopnik Warner Bros. Paul McGuire povedal v ponedeljek. In tudi Bonnie Eskenazi, odvetnik skrbnikov Tolkienove zapuščine in založbe HarperCollins, je objavil skoraj enako izjavo za javnost.

Besni oboževalci J. R. R. Tolkiena
Skrbniki zapuščine J. J. R. Tolkiena so prej omenjene družbe leta 2012 obtožili kršenja sporazuma iz leta 1969, ki omogoča prodajo "materialnega" prodajnega blaga. Do kršitve naj bi prišlo zaradi povezovanja pisateljevih knjig z "moralno vprašljivim (in nedvomno neknjižnim) svetom spletnih iger na srečo in igralništva".

To povezovanje s sfero igralništva je "razbesnelo bazo Tolkienovih oboževalcev" in povzročilo nepopravljivo škodo zapuščini tega angleškega avtorja, ki je pri starosti 81 let umrl leta 1973. Njegov opus poleg najbolj poznanih, Gospodarja prstanov in Hobita, vsebuje še številne druge naslove. Večino njegovih del, gre predvsem za fantazijsko književnost, so izdali po njegovi smrti.