Knjiga Barbare Simoniti z naslovom Močvirniki, ki jo je ilustriral nagrajeni Peter Škerl, je letos izšla pri založbi Mladinska knjiga. Na sliki detajl Škerlove ilustracije (celotno ilustracijo najdete v spodnji galeriji). Foto: SBI
Knjiga Barbare Simoniti z naslovom Močvirniki, ki jo je ilustriral nagrajeni Peter Škerl, je letos izšla pri založbi Mladinska knjiga. Na sliki detajl Škerlove ilustracije (celotno ilustracijo najdete v spodnji galeriji). Foto: SBI
Sanjski prijatelji, Petra Preželj
Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je dinamična uprostoritev prizora ilustracij Petre Preželj z naslovom Sanjski prijatelji svojevrsten izziv pogledu, ki potuje po slikovni ploskvi in se prepušča uživanju ob presenetljivih odkritjih sproščene avtorske predstavnosti. Foto: SBI
Smrekarjeve nagrade in 10. slovenski bienale ilustracije

Žirija, ki je pregledala 138 prijavljenih ilustratorskih projektov, je v utemeljitvi zapisala, da Škerlovo delo odlikuje prefinjena, kultivirana risba z množico natančno izrisanih detajlov in inventivnimi kompozicijskimi rešitvami. Presežno vrednost avtorjevim ilustracijam dodaja nekonvencionalen kolorit, ki kromatska razmerja vzpostavlja na povsem nov, izviren način - tako da prepričljivo povzame atmosfero ne le same literarne predloge, temveč tudi prevladujočih značilnosti časa, v katerem sta nastala tako besedilo kot njegova likovna interpretacija.


Hudomušni Stepančič in fantazijska Prežljeva
Damijan Stepančič
plaketo Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Petra Svetine Čarobni prstan. Avtor uglaša upodobitve figur v malce hudomušnem, ponekod že kar karikaturnem registru, v ospredje postavljen prizor pa posrečeno dopolni z dogajanjem v ozadju, piše v utemeljitvi. Petra Preželj pa prejme plaketo za samostojni ilustraciji z naslovom Sanjski prijatelji, nastali v letošnjem letu. Domiselna, fantazijska mizanscena s surrealističnim pridihom po prepričanju žirije razodeva prepričljivo avtorsko invencijo, ki jo duhoviti prebliski pri posameznih podobotvornih prvinah še utrjujejo.

Maja Kastelic priznanje Hinka Smrekarja prejme za cikel ilustracij Deček in hiša, ki nosi letošnjo letnico. Umirjenost in uravnoteženost celote sta značilnosti te ilustracije, ki je v bistvu zelo klasična, a vseeno zaznamovana z močnim osebnim pečatom, piše v utemeljitvi priznanja. Vladimir Leben pa priznanje prejme za poljudnoznanstvene ilustracije v knjigi Renata Vidriha, Mihe Jerška in Matije Križnarja Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije - Voda in vodna znamenja (Prirodoslovni muzej Slovenije, 2009). Elegantna risba, ki jo avtor nadgradi s prefinjenim občutkom za barvna razmerja, po prepričanju žirije sugestivno predstavi neliterarno vsebino in na nevsiljiv način povzame bistvene sestavine obravnavanega tematskega sklopa.

Nagrajenka za življenjsko delo razglašena že poleti
Posebno pohvalo žirije za mladega ustvarjalca prejme Ana Baraga za ilustracije v avtorski knjigi Besedarije besedne bedarije (samozaložba, 2010), posebno pohvalo žirije za zamisel in izpeljavo projekta Žuželke od blizu dr. Ala Vrezca pa prejme skupina Kaverljag.

Žirija je že pred poletjem soglasno sprejela odločitev za letošnjo nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, ki je pripadlo akademski slikarki Kamili Volčanšek. Avtoričin bogat ilustratorski opus je, kot je zapisala žirija, izjemen prispevek k razvoju te likovne zvrsti na Slovenskem. Njene stvaritve lahko brez pretiravanja označimo za celostne umetnine, kjer usklajeno sobivajo linije, barve, narativni, dekorativni in oblikovalski elementi, so še zapisali v utemeljitvi nagrade za življenjsko delo.

Nagrajena dela si oglejte v spodnji galeriji ilustracij.

Smrekarjeve nagrade in 10. slovenski bienale ilustracije