Salman Rushdie se je večkrat javno oglasil po napadu na sedež revije Charlie Hebdo; ostro je obsodil vse literate, ki niso javno deklarirali svoje podpore napadenim karikaturistom. Foto: EPA
Salman Rushdie se je večkrat javno oglasil po napadu na sedež revije Charlie Hebdo; ostro je obsodil vse literate, ki niso javno deklarirali svoje podpore napadenim karikaturistom. Foto: EPA
68-letni pisatelj je prepričan, da "živimo v najtemnejših časih, kar jih ima v spominu", vzpon islamske države pa bo imel še "kolosalen pomen za prihodnost sveta". Konec je treba narediti tabuju, ki obdaja "domnevno islamofobijo", opozarja. "Zakaj ne moremo debatirati o islamu? Čisto mogoče je spoštovati posameznike in jih varovati pred nestrpnostjo, obenem pa biti skeptičen do njihovih idej ali jih celo strastno kritizirati." Foto: Reuters

Iransko ministrstvo za kulturo je odpoved utemeljilo s pojasnilom, da je Rushdie v islamskem svetu osovražen, saj piše "knjige, ki so žaljive do islama".

Rushdie naj bi bil slavnostni govornik na novinarski konferenci 13. oktobra, dan pred odprtjem 67. izdaje največjega knjižnega sejma na svetu.


Ne gre več (samo) za Satanske stihe

Kot pisanje iranskih medijev povzema nemška tiskovna agencija, je po prepričanju iranskega ministrstva za kulturo tudi pisateljeva najnovejša knjiga z naslovom Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Dve leti, osem mesecev in 28 noči) posredno sovražna do vrednot in prepričanj islama.

Rushdie, ki ga od poznih 80. let preteklega stoletja varuje policija, je širši javnosti najbolj poznan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega je leta 1989 tedanji iranski verski in politični voditelj Ruholah Musavi Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt.

Frankfurtski knjižni sejem, ki po navedbah organizatorjev letos znova v ospredje postavlja avtorje in njihova dela, bo potekal od 14. do 18. oktobra. Na njem se bo predstavilo približno 7200 razstavljavcev.