Že pokojnemu pisatelju J.G. Farrellu so za roman Troubles 40 let po prvi objavi prisodili nagrado 'izgubljeni booker' (Lost Booker Prize). Nagrado so podelili knjigi, objavljeni leta 1970, ker so jo zaradi spremembe pravil leta 1971 izpustili iz presoje. Foto: Amazon
Že pokojnemu pisatelju J.G. Farrellu so za roman Troubles 40 let po prvi objavi prisodili nagrado 'izgubljeni booker' (Lost Booker Prize). Nagrado so podelili knjigi, objavljeni leta 1970, ker so jo zaradi spremembe pravil leta 1971 izpustili iz presoje. Foto: Amazon
J. G. Farell se je rodil leta 1935 v Liverpoolu, in kar precejšenj del svojega življenja preživel v tujini; med drugim tudi v Franciji in Severni Ameriki. Ko pa se je ustalil v Londonu je začel tudi resenje pisati - tam je namreč nastalo večino njegovih romanov. Aprila leta 1979 se je preselil v County Corkm kjer je le štiri mesece kasneje utonil med ribarjenjem.

Nagrado booker (knjižna nagrada booker sicer pozna več različic; tokrat podeljno so poimenovali Lost Booker Prize, izgubljeni booker) so začeli podeljevati leta 1970, vendar je nagrado dobila knjiga objavljeno leto dni prej (1969), torej so jo podelili za nazaj. Leta 1971 pa so bookerja začeli podeljeljevati za dela objavljena v tekočem letu, kar pomeni, da so romani, izdani leta 1970, ostali prezrti. Nagrado je po izboru bralcev dobil pisatelj James Gordon Farell za roman Troubles. Poleg Farrella, ki je umrl leta 1979, star 44 let, so bili finalisti za nagrado pisateljici Muriel Spark (The Driver's Seat) in Nina Bawden (The Birds on the Trees), Patrick White (The Vivisector), Mary Renault (Fire From Heaven) in Shirley Hazzard (The Bay of Noon).

Roman s trajno vrednostjo
Troubles (Težave) - prvi roman v Farrellovi trilogiji o propadu britanskega imperija - je premočno zmagal, zanj je prek Bookerjevega spletnega portala glasovalo 38 odstotkov bralcev. Dogajanje je postavljeno na Irsko leta 1919 in pripoveduje o angleškem majorju Brendanu Archerju, ki gre obiskat žensko v propadajoči hotel Majestic, nekdanji irski ponos, v ozadju pa se zgrinjajo oblaki pred irsko vojno za neodvisnost. Roman ima po besedah Iona Trewina, ki vodi podeljevanje nagrad booker, "takšno trajno vrednost, da se prodaja že 40 let, odkar je prvič izšel". J. G. Farrell je že za življenja prejel bookerja, namreč leta 1973 za drugo knjigo v trilogiji "The Siege of Krishnapur", ki se dogaja med indijsko vstajo leta 1857. Tretji del trilogije je "The Singapore Grip".

J. G. Farrell se je rodil v Liverpoolu na severozahodu Anglije, leta 1979 pa se je utopil med ribarjenjem ob obali v grofiji Cork na Irskem. Samo še dva pisatelja sta do zdaj dvakrat dobila prestižnega bookerja. To sta J. M. Coetzee in Peter Carey. Nagrado v obliki luksuzne izdaje fotokopije prve izdaje knjige je na slovesnosti v Londonu v sredo prevzel brat pokojnega pisatelja, Richard Farrell. "To je zame prijeten in obenem bridek trenutek," je dejal pisateljev brat. "Prijeten iz očitnega razloga in bridek zato, ker tu ni Jima, da bi sam prevzel nagrado."

'Navaden' booker, booker vseh bookerjev in še najboljši booker
Nagrado booker - uradno nosi ime Man Booker Prize, po sponzorju Man Group PLC - podeljujejo pisateljem iz Velike Britanije, z Irske in držav Commonwealtha. 'Izgubljeni booker' je tretja posebna nagrada istega organizatorja, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Ob 25. obletnici podeljevanja so zagnali nagrado vseh nagrad (Booker of Bookers), leta 2008, ob 40. podelitvi, pa najboljšega bookerja (Best of the Booker). Salman Rushdie je pobral obe nagradi za roman Otroci polnoči.