Foto:
Foto:
Edvard Kocbek (okoli leta 1975)

Gre za izbor avtorjevih pesmi in dnevniških zapiskov, ki ga je pripravil Andrej Inkret. Pesmi in dnevniški zapiski se prepletajo in bralcu ponudijo podobo pesnika, misleca, partizana in iskalca vere.

V delih, ki so objavljena v Pričevanjih, lahko izvemo veliko o pesnikovih spoznanjih, dvomih in razočaranjih, ki so ga spremljali na njegovi življenjski poti. Stoto obletnico Kocbekovega rojstva bomo praznovali 27. septembra.

Kot avtobiografsko delo
Delo, pod katerega se je kot urednik podpisal Aleš Berger, je izšlo v zbirki Kondor, spremno besedo in opombe pa je napisal Andrej Inkret. Zanj poezija in dokumentarni zapisi predstavljajo najbolj pomembni del avtorjevega opusa. V delo je Inkret vključil le tiste pesmi, ki so izšle za časa Kocbekovega življenja. S tem pa je skušal, prek poezije in avtorjevih zapisov, ustvariti neke vrste avtobiografijo, kot bi jo lahko spisal Kocbek sam.

Kocbekovi dnevniki, ki jih je pisal več desetletij, izražajo njegovo intelektualno in umetniško zavzetost. Sam avtor je iz dnevnikov za objavo pripravil le troje knjig - zvezka zapisov o doživljanju partizanstva med leti 1942-43 in zbirko Krogi navznoter, ki so potopisni dnevniki.

Pričevanje oziroma izbrano poezijo zanj lahko vidimo tudi kot antologijski prerez šestih Kocbekovih zbirk, ki jih je avtor objavil med letoma 1934 in 1977.

Ob jubileju več dogodkov
Med drugimi dogodki, s katerimi bodo zaznamovali bližajoči se avtorjev jubilej, bo tudi izid knjige Lipicanci Edvarda kocbeka, RTV Slovenija pa se je pesniku poklonila z dokumentarnim filmom Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine.

V delu Lipicanci Edvarda Kocbeka je reproduciranih tudi sedem upodobitev konj, delo slovenskih umetnikov Jožeta Plečnika, Janeza Boljke, Milene Braniselj, Zdenka Huzjana, Janeza in Nikolaja Pirnata ter Boštjana Putriha.