Zbirko ugank Anje Štefan je z ilustracijami pospremila Jelka Reichman. Foto: Emka
Zbirko ugank Anje Štefan je z ilustracijami pospremila Jelka Reichman. Foto: Emka

Strokovna žirija, v kateri so bili Alenka Zor Simoniti, Judita Krivec Dragan in Jakob Kenda, je zapisala, da nagrajena slikanica Sto ugank Anje Štefan pripoveduje predvsem o avtoričini izvrstni pesniški kondiciji. Čeprav je v slikanici veliko pesniško-enigmatskih utrinkov, le redko katera uganka ne dosega estetskih in spoznavnih meril, kot si jih je zastavila avtorica, in ta nikakor niso zastavljena nizko.

Reichmanova navdih išče okoli sebe
Žirija je presodila, da ilustratorka Jelka Reichman "ustvarja s suvereno risbo in z njo usklajuje paleto barv, ki odraža mojstrsko obvladovanje metjeja, prepričljive podobe srečnega otroštva, v katerih samoumevno sobivajo otroci, živali, rastline, igrače in predmeti vsakdanje rabe. Navdih za svoje, tudi odraslim ljube like pa ne išče v domišljiji, temveč jih najde kar v svojem neposrednem življenjskem okolju".

Kdo so bili ostali nominiranci?
Na letošnji razpis za Izvirno slovensko slikanico 2007, ki ga je pripravila panožna zbornica, je 21 slovenskih založb prijavilo 46 slikanic. Žirija je med njimi izbrala pet nominirancev. Poleg nagrajene zbirke Sto ugank so bile v "finalu" še Pepelka Jacoba in Wilhelma Grimma z ilustracijami Alenke Sottler, Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir Ide Mlakar in ilustratorke Kristine Krhin, slikanica Ravno prav velik Nataše Konc Lorenzutti in ilustratorke Ane Zavadlav in Zverinice izpod peresa Miklavža Komelja in z ilustacijami Marjana Mančka.