Nagrado podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper. Wagner je literarno nagrado dobil za svoj "prodoren pesniški in esejistični opus ter zavzetost za mednarodno povezovanje s posebnim občutkom za vseevropski kulturni okvir".

Jan Wagner. Foto: Založba Beletrina
Jan Wagner. Foto: Založba Beletrina

Letos so prvič podelili tudi listine pont. Listino za obetavno književno ustvarjalko je dobila Nina Medved, "ki s svojim raznolikim udejstvovanjem na literarnem polju od samega začetka izkazuje eksistencialno globino in renesančno širino, tudi prek mednarodnih povezav".

Sorodna novica Letošnja uršljanka je Nina Medved, ki svoje pesmi razvija tudi v pesniške performanse

Listina pont za književnega prevajalca je šla v roke Patriziu Rigobonu, ki se večinoma posveča sodobni katalonski in španski literaturi kot profesor romanistike na Univerzi v Benetkah in kot prevajalec. V času svojega tržaškega bivanja pa se je ukvarjal tudi z deli Borisa Pahorja.

Barbara Pregelj, literarna znanstvenica, profesorica, prevajalka, urednica in promotorka branja, gonilna sila kulturnega dialoga med Španijo in Slovenijo, je prejela listino pont kot priznana strokovnjakinja s področja jezika in književnosti.

Nagrada se podeljuje uveljavljenemu književnemu ustvarjalcu, ustvarjalki za njegovo literarno delo, ki izide v zbirki nagrade pont v sozaložništvu Beletrine in Annales ZRS. Prvič so jo podelili leta 2018 Josipu Ostiju.

Podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić je poudarila širši pomen projekta, ki po njenem prepričanju bogati kulturno dogajanje v Istri. "Slovenska Istra je kot del Sredozemlja že od nekdaj stičišče in presečišče kultur, z nagrado povečujemo prepoznavnost istrskih mest in podeželja, naše zgodovine in kulture, tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru. Ponosna sem, da Mestna občina Koper sooblikuje to zgodbo," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Vesna Mikolič

Predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in predsednica komisije pont Vesna Mikolič pa je povedala: "Ko smo oblikovali literarno nagrado, smo izhajali iz prostora, saj je temeljno delovanje ZRS Koper vezano na preučevanje stikov kultur in jezikov, zato se nam je zdelo popolnoma naravno, da tudi v književnosti nagradimo tovrstne stike."

Dodala je, da so na področju literature želeli nagraditi avtorje, ki jim stiki kultur nekaj pomenijo in ki se angažirajo v tej smeri. "Tudi takšne, ki morda v sebi združujejo več kultur. Cilj nagrade je tudi iskanje občutljivosti za preseganje meja med družbenimi skupinami nasploh, tudi v odnosu do različnih ranljivih skupin. Skratka, nagrada spodbuja takšno osebnostno držo, ki išče poti za povezovanje v družbi."

Po mnenju Aleša Štegra, programskega direktorja Beletrine in člana komisije pont, ima projekt "izjemen potencial v svoji rasti in umeščanju v prostor". "To so prepoznali tudi v Mestni občini Koper, kar nas zelo veseli in z gotovostjo lahko zatrdim, da bomo dali vse od sebe pri sooblikovanju kakovostnega kulturnega dogajanja v okviru nagrade pont," je povedal.

Nagrada in listine pont zajemajo tudi rezidenco v hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu, kjer bodo nagrajenec in dobitniki listin v oktobru, novembru in decembru 2021 ustvarjalno bivali in sooblikovali kulturno življenje v ožjem in širšem okolju.

Podelitev nagrade pont in listin pont bo v Kopru 23. novembra.