Za Nino Dragičević med pisanjem glasbe in besedil, ni razlik. Gre samo za različni formi enega, njenega umetniškega izraza. Foto: BoBo
Za Nino Dragičević med pisanjem glasbe in besedil, ni razlik. Gre samo za različni formi enega, njenega umetniškega izraza. Foto: BoBo

Dobitnico so razglasili nocoj v Kranju v okviru sklepa letošnjih Jenkovih dnevov in nagrado izročili še lanskemu nagrajencu Branetu Mozetiču. Slavnostna podelitev je potekala v avli Mestne občine Kranj, ki so jo pospremile tudi uglasbitve Jenkove poezije. Letošnji Jenkovi dnevi so se začeli 18. oktobra, na dan smrti književnika Simona Jenka v letu 1869.

Sorodna novica Nina Dragičević: Ljubav reče greva

Žirija je knjigo, ki je izšla pri založbi Škuc, opisala kot zbirko, ki jo v tem trenutku zagotovo potrebujemo. Po oceni žirije se zbirka v marsičem kaže kot nadaljevanje avtoričine pesnitve Ljubav reče greva iz leta 2019. "Če se je Ljubav ukvarjala s poskusom premika v sedanjosti, da bi se prihodnost sploh lahko zgodila, v Telesu postane jasno, da se premiki lahko dogajajo le v pokončni, gibki zasidranosti v telo, ki ni spoznano kot enostno, ampak nekakšna monada mnoštvenosti, prečijo ga zgodovine in možne prihodnosti, osebne, družinske, transgeneracijske, manjšinske, razredne. V pesnitvi se subjekt skozi telo odpre in da govoriti tem mnoštvenostim do roba izčrpanosti."

Telo je po mnenju žirije družbeno telo, hkrati pa je fizično občutenje družbenega telesa v poeziji nagrajenke tudi še vedno avtentično občutenje individualnega, lastnega telesa kot nečesa, kar je "tudi nasproti in kar se hoče postaviti zase, čeravno se zdi obet svobode izkoreninjena otroška bolezen".

Ekstatičnost, zamolk, bolečina, veselje, impulzivnost
Glede pesničinega jezika je žirija zapisala, da je izrazito oseben in tudi poseben zaradi mešanja različnih jezikovnih registrov, uporabe različnih jezikov in govoric. Šele skozi ta pesniški jezik se lahko (z)godijo transformacije – ekstatičnost, zamolk, bolečina, veselje, impulzivnost, je med drugim še zapisala žirija.

Iz zbirke To telo, pokončno

in torej tu kjer realnosti se tvori z nenehnim čudenjem
kjer čudenje prerešetano je z odlogom spoznanja in obratno
kjer zato izrekati trpljenja ni mogoče gotovo se ne sme
v tej mučilni uvali vzdržitvene dresure
in orgazmiranja na oddaljeni bedi
kjer užitek postaja sinonim za grozo
kjer užitek je telo uničiti in užitek in čimprej in za zmerom
tu to telo vortex mundi
razkroj osišč zbirališče rje in zavrženih misli
če ga zmanjka bo zato ker vas zmanjka
brez tega telesa ne morete nič
vreščave neslišne glasove grabi interference plete
ne bo šlo mimo ne bo ušlo
kar nima mesta izrekanja tu bo mesto našlo
tu telo vitko krasno a božjastno zasoplo
natezalnik stanjskosti in kontratemporalnih globin
vsa prihodnost je zgodovina te izbire.
in torej tu
kjer je reprezentacija zapustila iztrošeno gostiteljico podobo
in se podala z vso silo na besedo
kjer je govor prisila navzočnosti
nenehno in v odboju in v imenu odsotnih
nekaj o solidarnosti pa o empatiji in čustveni inteligenci
in se nič res res res množi
kjer torej trpljenje se potvarja
in je zato drugje in je sámo a nima mesta
kjer se ga ne izreka ampak potvarja
v tem pogubno pokončno silovitem svetu
telo išče votline tišin
vanje se vrže včasih pade
a ker je vse narobe
pravzaprav vstane
v teh žepih nobenih besed trpljenje se končno izreka
zato v teh tišinah nobenih besed končno to telo, pokončno.

Predsednik DSP-ja Dušan Merc je na nocojšnji podelitvi poudaril, da poezija v današnjem času zahteva nov premislek, pomene in sporočila. Čeprav po njegovem mnenju vedno zahteva spremembo sveta, pa je trenutno čas za aktualizacijo tega. "Poezija lahko vzbuja lepa čustva, včasih pa tudi kaj drugega," je dejal Merc in ob tem opomnil na aktivno državljansko držo.

Predstavnika kranjske mestne občine in tamkajšnjega zavoda za turizem in kulturo Jani Černe in Srečko Štagar pa sta ob tej priložnosti napovedala, da bodo prihodnje leto odprli prenovljeno Jenkovo sobo in park slovenske himne.

Nominirance in dobitnico nagrade so izbrali izmed 450 knjig

Nagrado ob današnjem rojstnem dnevu pesnika Simona Jenka (1835–1869) podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Nominirance in dobitnico nagrade je izmed 450 knjig, izdanih v zadnjih dveh letih, izbirala komisija, ki so jo sestavljali predsednica Varja Balžalorsky Antić ter člani Veronika Dintinjana, Petra Kolmančič, Gregor Podlogar in Brane Mozetič kot lanski nagrajenec.

Nominirane so bile še pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera) in Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura).

Nina Dragičević