Foto:
Foto:
Nagrado za najboljšo pesniško zbirko je Sruštvo slovenskih pisateljev letos podelilo že osemnajstič.

Snoj je žirijo prepričal z zbirko Poslikava notranjščine, ki je zavezana religioznemu občutenju in izgovarjanju sveta, in to s poudarkom na človekovem dialogu z Bogom in samim seboj. Bergles pa je nagrado prejel za zbirko Moj dnevnik priča. Ta "brez pretirane grenkobe, toda iskreno, priča o tem, kar je bilo", so na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) zapisali v utemeljitvi nagrade.

Nacionalna mitologija in arhetipska simbolika
Jože Snoj, rojen leta 1934, piše modernizirano prozo in poezijo z močno nacionalno mitološko podlago in arhetipsko simboliko. Prvo pesniško zbirko Mlin strooki je izdal leta 1963, omeniti pa velja še zbirke Balada za glas in raglje, Nenadoma v velikem prostoru somi, Žalostinke za očetom in očetnjavo ter Duhovne pesmi.

Jaroslav Skrušny je v utemeljitvi nagrade zapisal: " /.../ Pesnikovanje namreč pripada tisti izvorni izkušnji, ki se hrani iz uvida v temeljni paradoks človekovega prebivanja v svetu, zato Snojeva Poslikava notranjščine zmore kot avtentična pesniška artikulacija tega izvirnega protislovja vzdržati v razpori, zmore biti (in tudi je) pristni govor vsakršnega človekovega dialoga z Bogom in samim seboj."

Od tišine do dnevnika
Tudi pesnik in prevajalec Ciril Bergles se je rodil leta 1934 na Repčah pri Grosuplju. V slovenski literarni prostor je s pesniško zbirko Na poti v tišino vstopil precej pozno, šele leta 1984. Pripravil je tudi antologijo slovenske zdomske poezije in španskoameriške poezije, med njegova najbolj znana dela pa sodijo Pesnik v Benetkah, Razsežnosti prosojnosti ter Noč, nato še dan.

"Tudi to dela avtorja daljnega prvenca Na poti v tišino (1984) samotnega in živečega na obrobju, ki je, kot sam pravi, “pomembnejše od življenja v varljivem središču”. Brez pretirane grenkobe, toda iskreno, nam torej dnevnik priča o tem, kar je bilo. A to ni običajen dnevnik, saj med dnevi včasih minejo leta. Ujet v trenutke, končen, nepomirjen, sebi samemu nasproten, razkosan; ali tudi sam trenutek razodetja. Postaja priča tega, kar bo," je žirija zapisala v utemeljitvi Jenkove nagrade.

Literarno-glasbeni dogodek
Pesnika - oba sta letos praznovala 70-letnico - sta priznanje prejela na torkovi slovesnosti v prostorih DSP-ja, kjer so se lavreatoma z literarnim branjem pridružili še drugi pesniki in pesnice, med njimi Taja Kramberger, Vida Mokrin Pauer, Jure Jakob, Andrej Medved, Ivo Svetina in Tone Škrjanec. Za glasbeno popestritev dogodka pa bosta poskrbela Klarisa Jovanovič in Žarko Živkovič.