Za Veronikino nagrado so bili nominirani še Alja Adam z zbirko Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Esad Babačić z zbirko Včasih (LUD Literatura – splet), Ana Pepelnik z zbirko Treš (LUD Šerpa) in Muanis Sinanović z zbirko Krhke karavane (LUD Literatura).

Letošnji Veronikini nominiranci so v preteklem tednu svoje pesniške zbirke predstavili na celjskem pesniškem festivalu Izrekanja. Na posnetku je letošnja nagrajenka Tina Kozin. Foto: Veronikina nagrada/Lea Remic
Letošnji Veronikini nominiranci so v preteklem tednu svoje pesniške zbirke predstavili na celjskem pesniškem festivalu Izrekanja. Na posnetku je letošnja nagrajenka Tina Kozin. Foto: Veronikina nagrada/Lea Remic

Alen Širca, predsednik komisije za podelitev nagrade, je v utemeljitvi zapisal, da zbirka Tine Kozin že z naslovom Nebo pod vodo evocira neulovljivo odsevnost, zrcaljenje in tisti nedoločljivi stik med realnim in iluzijo. Skratka nekaj, kar se povsem prilega osnovnemu motivu zbirke: minevanju in izmakljivosti časa in spomina. Hkrati pa prav v tej izmakljivosti še kako ostaja sredi življenja.

Neverjetna jezikovna energija
Tina Kozin tako v svoji tretji pesniški zbirki po oceni žirije izkazuje nenavadno zrelost, ki se precej oddaljuje od glavnih tokov sodobne pesniške govorice, vsakršna oznaka bi bila tu seveda neprimerna in navsezadnje nujno abstraktna.

V utemeljitvi lahko preberemo še, da gre nedvomno za redko pesnjenje, katerega morda največja odlika je, da se za na videz skopimi, a vendar premišljenimi in celo preciznimi pomenskimi mrežami in imaginativni prodornosti skriva neverjetna jezikovna energija, ki jo lahko ob površnem, morda pa celo ob drugem in tretjem branju zlahka spregledamo.

Nagrajena pesniška zbirka je izšla pri mariborski založbi Litera. Foto: Litera
Nagrajena pesniška zbirka je izšla pri mariborski založbi Litera. Foto: Litera

Neizogibnost odprtosti za drugost
Zbirka Nebo pod vodo, ki je izšla pri založbi Litera, od bralca terja veliko – potrpežljivost, zbranost, vztrajnost in predvsem odprtost za tisto drugo od nas samih, drugost, ki se nam vselej izmika in postavlja pod vprašaj naše miselne in bivanjske privajenosti. Ta drugost izstopa že v obeh naslovnih podobah: nebo in voda. Predvsem ta zadnja preplavlja celoten tok besedne materije, je še dodal Širca.

Zapisal je še, da notranji ustroj zbirke, ki je danes vse preredek, namreč žene k premišljevanju, zbranosti, ki je pogoj, da morda naposled potonemo v vse-mirje tega neupodobljivega neba, ki je pod vodo, te tihe presežnosti, ki seva skozi razpoke jezika. "Morda, a vendarle samo morda, bomo naposled vendarle dosegli to skoraj zenovsko bonaco duha, prosojnost in skorajšnjo breztežnost, ki jo daje slutiti popolnoma mirno morje ob brezvetrju," je še navedel Širca.

Tina Kozin (1975) je kot urednica in radijska ustvarjalka zaposlena v uredništvu za kulturo Radia Slovenija, deluje pa tudi kot urednica knjižne zbirke Stopinje pri LUD Literatura, pri istoimenski reviji pa je tudi urednica rubrike Proza. Od leta 2009 svojo poezijo objavlja v Literaturi, Sodobnosti, Zvonu in Dialogih. Za svoje kritiško delo je leta 2007 prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Leta 2010 je izšel njen knjižni prvenec, knjiga poezije Mož s petimi podplati. Drugo pesniško zbirko Šumenja je izdala leta 2014.

Ob Alenu Širci sta žirijo sestavljali še pesnica in prejemnica zlatnika poezije Bina Štampe Žmavc ter novinarka in publicistka Lara Paukovič.

Sorodna novica Zlatnik poezije Milanu Jesihu, avtorju edinega pravega primera pesniškega postmodernizma pri nas

Dve desetletji po Veronikini nagradi še zlatnik poezije
Na drevišnji slovesnosti so podelili tudi zlatnik poezije za življenjski pesniški opus, ki ga je prejel Milan Jesih, sicer prejemnik Veronikine nagrade pred 20 leti. Tretje literarno priznanje na tokratni podelitvi je šlo v roke Nine Bohnec, ki so jo nagradili z malo Veroniko, nagrado pesniškega natečaja za srednješolsko mladino v Sloveniji, ki ji jo je prinesla pesem Med najinimi dotiki.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997. Je ena najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji. Tina Kozin je poleg denarne nagrade v višini 4000 evrov bruto prejela še listino celjske občine. Nagrado so do zdaj med drugim prejeli še Josip Osti, Ciril Zlobec, Milan Dekleva, Erika Vouk, Taja Kramberger, Tone Pavček, Boris A. Novak, Alenka Jovanovski in Borut Gombač.

Podelitev z uglasbitvijo Jesihove pesnitve Kralj
Dogodek v celjskem Narodnem domu je povezoval dramski igralec Matic Valič, nastopili sta pianistka Vita Kovše in mezzosopranistka Sara Briški Cirman, ki sta med drugim krstno izvedli skladbo Kraj Leona Firšta, ki je nastala po Jesihovi pesmi iz zbirke Jambi in je del širšega projekta novih glasbenih kompozicij, ki se navdihujejo v poeziji preteklih prejemnikov Veronikine nagrade.

25. Veronikina nagrada za najboljšo pesniško zbirko leta Tini Kozin