"In da ne boste mislili, da je bil ta projekt preprost, pri nas je še vedno zelo veliko birokratov, ki mislijo, da je kultura zgolj breme in nebodigatreba. Pa četudi bi tisti, ki so si lani že ogledovali mrežo poslovalnic Mladinske knjige po Sloveniji, iz njih naredili trgovine on obrate s hitro prehrano," je povedal minister Zoran Poznič v intervjuju za Delo o nevarnosti, v kateri naj bi se znašla Mladinska knjiga.

Mladinska knjiga je največja slovenska založba, ima tudi okoli 50 knjigarn po državi. Foto: BoBo
Mladinska knjiga je največja slovenska založba, ima tudi okoli 50 knjigarn po državi. Foto: BoBo

Panoga, ki gre skozi intenzivno transformacijo
"Trenutno ne potekajo nobene aktivnosti glede prenosa naložbe na SDH," so med tem sporočili z DUTB-ja. "Odločitev o nadaljnjem upravljanju naložbe se bo v DUTB oblikovala, ko bo ta zaključen. Trenutno ne potekajo nobene aktivnosti glede prenosa naložbe iz DUTB-ja na SDH, pri čemer je odločitev o morebitnem prenosu v domeni lastnika DUTB-ja in ga ne moremo komentirati," so o prenosu še zapisali v DUTB-ju.

DUTB je aprila 2016 na javni dražbi kupil večinski delež založbe Mladinska knjiga, s čimer je postal lastnik 51,23-odstotnega deleža založbe, ki je bil zastavljen za terjatve do Zvona Dva Holding v stečaju. DUTB je to dražbo tudi razpisal, drugih kupcev pa takrat ni bilo.

Glavni izvršni direktor DUTB-ja Matej Pirc. Foto: BoBo
Glavni izvršni direktor DUTB-ja Matej Pirc. Foto: BoBo

Glavni izvršni direktor DUTB-ja Matej Pirc je pred časom dejal, da je zgodba z Mladinsko knjigo zahtevna, saj deluje v specifični panogi, ki gre skozi intenzivno transformacijo. Prihodki družbe se že več let zmanjšujejo, družba ustvarja izgube, s tem pa kot nekaj več kot polovični lastnik "nikakor ne moremo biti zadovoljni".

Prihodki še zmeraj upadajo, družba potrebuje stabilizacijo
Vodstvo družbe je pripravilo načrt poslovnega prestrukturiranja in sprejelo številne ukrepe. Posledično se že kaže boljša stroškovna učinkovitost poslovanja, a prihodki še upadajo, z njim pa tudi tržni delež. Kot je takrat še povedal glavni izvršni direktor, je treba družbo stabilizirati, zato DUTB na to naložbo gleda "zelo dolgoročno".

Pirc je dodal, da dokler podjetje ustvarja negativen denarni tok, DUTB ne predvideva izstopa iz lastništva. Po njegovem mnenju bi se rezultati prestrukturiranja lahko pokazali v dveh letih.