Na dražbi za večinski delež Mladinske knjige ni bilo nobenih kupcev. Foto: BoBo
Na dražbi za večinski delež Mladinske knjige ni bilo nobenih kupcev. Foto: BoBo

Na dražbo 51,23-odstotnega lastniškega deleža oziroma 631.117 delnic Mladinske knjige Založbe ni prišel noben kupec, zato ga je kupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je sicer razpisala dražbo.

Kupnino bo DUTB po poročanju Financ plačal oziroma pobotal s svojo terjatvijo do družbe Zvon Dva Holding. Gre za delež, ki je bil zastavljen za terjatve do Zvona Dva Holding, d. d. - v stečaju, ki so bile prenesene na DUTB z NLB-ja in Abanke.

V DUTB-ju pravijo, da gre za odločitev, ki je skladna z njihovim poslanstvom. Če jim določenega premoženja ne uspe prodati po ustrezni ceni, ga kupijo sami in ga v nadaljevanju nato prestrukturirajo za dvig njegove vrednosti in poznejše prodaje.

Skladno s tem bo DUTB že na naslednji skupščini sodeloval pri imenovanju novih članov nadzornega sveta družbe, saj se dosedanjim štirim predstavnikom kapitala v nadzornem svetu mandat izteče v začetku junija 2016.

Četrta dražba Mladinske knjige
To je bila že četrta dražba Mladinske knjige po stečaju mariborskega cerkvenega holdinga kot njenega večinskega lastnika leta 2012, po katerem so 69-odstotni delež založbe dobile banke upnice. V začetku leta 2013 je družba Kompas MTS dala nezavezujočo ponudbo za nakup delnic, a se za to na koncu ni odločila.

Konec septembra 2013 je sledil drugi poskus prodaje, prav tako neuspešen, čeprav je bila izklicna cena le še dobrih 11 milijonov evrov.

Aprila 2014 sta Abanka in NLB po odhodu Hypo Alpe Adria Bank iz konzorcija bank razpisala tretjo dražbo za prodajo 51,2-odstotnega deleža Mladinske knjige. S ponudbo v vrednosti 5,36 milijona evrov je zmagala tržiška založba Učila International, vendar kupnine do roka ni poravnala. Založba se je tako znašla pod okriljem DUTB-ja.

V Društvu slovenskih pisateljev ne želijo tujega lastnika
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je ob tem dejal, da bi država zdaj lahko ta kapitalski delež prevzela, s čimer bi se založba in njene knjigarne prenesle na SDH. Če bi se država odločila za ta korak, bi Mladinska knjiga lahko delovala tudi kot javni zavod, kar bi po mnenju Svetine zagotovilo normalno delovanje slovenskega založništva, saj ima Mladinska knjiga trenutno monopol v svojih knjigarnah.

Prav zato bi bila prodaja tujemu kupcu po mnenju Svetine usodna za slovensko založništvo, kar so že dejali tudi številni slovenski založniki. Svetina meni, da je zdaj ta scenarij še verjetnejši, saj se poslavlja ministrica za kulturo, ki je predlog društva pisateljev podpirala.

Uprava: Založba je postala kolateralna škoda Zvona
Iz uprave Mladinske knjige so ob prodaji sporočili, da so postali kolateralna škoda propada obeh Zvonov, saj na DUTB-ju niso končali zaradi lastnih težav. Tako vidijo lastništvo DUTB-ja kot prehodno obdobje v času iskanja strateškega lastnika založbe.

Trdijo, da so po izvedeni razdolžitvi ne le normalno delujoče podjetje, temveč edina velika in univerzalna založniška hiša in knjigotrška veriga, zato upajo, da se odločevalci na DUTB-ju zavedajo njihovega pomena.