Prizor iz Hiše sanjajočih knjig v predkarantenskih časih. Foto: Založba Sanje
Prizor iz Hiše sanjajočih knjig v predkarantenskih časih. Foto: Založba Sanje

Nekaj slovenskih založb smo povprašali o najbolje prodajanih knjigah na njihovih (fizičnih) knjižnih policah. V Hiši sanjajočih knjig, knjigarni založbe Sanje, opozarjajo, da je bilo zaradi okrnjenih odpiralnih časov lansko leto specifično; večino prodaje pa so imeli v svoji spletni trgovini.

V knjigarni so obiskovalci segali po razmislekih o družbi izpod peresa patra Gržana, pa tudi po velikanki turške književnosti Elif Shafak, milenijski literarni senzaciji Sally Rooney, po otroških pesmih Neže Maurer in pa po zimzeleni klasiki Zvezdici Zaspanki. Cel seznam boste našli v nadaljevanju.

Pobrskajte še med najbolje prodajanimi knjigami knjigarn Mladinske knjige, knjigarn Felix založbe Učila in knjigarne založbe Beletrina.

Pater Gržan ali kaplan Karli se pred bralci razgalja iskreno in nesramežljivo, z dobršno mero samokritičnosti, samoironije in prešernega, odkritosrčnega humorja. Foto: MMC RTV SLO/TV Slovenija
Pater Gržan ali kaplan Karli se pred bralci razgalja iskreno in nesramežljivo, z dobršno mero samokritičnosti, samoironije in prešernega, odkritosrčnega humorja. Foto: MMC RTV SLO/TV Slovenija

1. Karel Gržan: 95 tez
Pater Karel Gržan je duhovnik, magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved, predvsem pa vedno znova iskan predavatelj o medčloveških odnosih in odpuščanju. Njegova knjižica je nekakšen manifest za 21. stoletje, ki kliče k oblikovanju nove družbe in politike. Naslov in navdih si je izposodil pri Martinu Luthru, ki ga je nevzdržnost razmer v Cerkvi primorala, da je leta 1517 institucijo s seznamom tez pozval, naj se vrne k nauku Svetega pisma.

2. Ksenija Benedetti: Kažipoti - Sonatina o odnosih in kulturi srca
V knjigi so zbrane kolumne, ki jih je Ksenija Benedetti pisala za Primorske novice. O pravilih bontona piše v prepletu z vsakdanjim dogajanjem, včasih tudi s humornimi situacijami. Knjigo odlikuje poseben design, podprt z vinjetami Aleksandra Cavazze.

Sorodna novica Sally Rooney: Pogovori s prijatelji/Normalni ljudje

3. Sally Rooney: Pogovori s prijatelji
Irsko pisateljico Sally Rooney so ob izidu prvenca Pogovori s prijatelji označili s presežniki, kot je "Salinger za generacijo snapchata"; v romanu se prepleteta izvrstnost literarne klasike in popolnoma nov glas. Roman načenja že neštetokrat videno temo ljubezenskega trikotnika, a na nov in intimen način; mestoma so vanj vpleteni pogovori prek maila ali messengerja.

4. Neža Maurer: Nekaj zelo zelo lepega
Nekaj zelo zelo lepega je z več kot 650 stranmi najobsežnejša antologija pesmi za otroke slovenske pesnice Neže Maurer, ki je decembra dopolnila 90 let. Antologija je opremljena s podobami narave in živali, predvsem slonov, ki so Neži Maurer že od nekdaj ljubi. Pesmi za otroke so nabrane iz avtoričinih približno 20 zbirk; med drugim so to Sončne statve, Iskal sem kukavico, Kako spi veverica, Kostanjev škratek, Uh, kakšne laži, Oče Javor, Zajčkova telovadba, Pišem, berem A,B,C.

Sorodna novica 90 let Neže Maurer: "Pesem mi je vdirala v dušo brez nadzora"

5. Karel Gržan: 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja
Dve leti za tem, ko je pribil 95 tez "na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma" (to delo boste našli na prvem mestu tega seznama), se je pater Gržan oglasil z novim razmislekom. Spisal je 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja; prizadeva si za preseganje vsega, kar v procesu izobraževanja onemogoča otrokom dostopno in dostojno izobraževanje in v njem razvoj posameznika.

6. Frane Milčinski Ježek: Zvezdica Zaspanka
Zvezdica Zaspanka je pustila pečat pri številnih generacijah otrok, ki so odhajali spat ob besedah: "Že hitiiim, že letiiim!" Pravljica pripoveduje zgodbo o zaspani zvezdici, ki z zamujanjem v službo na nebu povzroča zmedo na zemlji, obenem pa ponuja tudi zgodbo o srčnosti in ljubezni.

Ježkova Zvezdica Zaspanka se je najprej pojavila kot radijska igra, malo pozneje kot lutkovna predstava in šele nazadnje v knjižni obliki. Foto: LGL
Ježkova Zvezdica Zaspanka se je najprej pojavila kot radijska igra, malo pozneje kot lutkovna predstava in šele nazadnje v knjižni obliki. Foto: LGL

7. Elif Shafak: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu
Elif Shafak v svojem romanu stopi v um prostitutke Tequile Leile, ki umira na smetišču na obrobju Istanbula. Zadnji trenutki v Leilino zavest naplavijo čuten spomin: postane svoja lastna biografinja, po časovni premici se premika v preteklost, da bi izpisala življenjsko usodo dekleta iz province. Knjiga na brezkompromisen način ubesedi travmatiziranost žensk v patriarhalnem družbenem sistemu.

8. Roald Dahl: Gravža
Britanski pisatelj je znan po svojem črnem humorju, ki ga je izdatno uporabljal tudi, ko je pisal za otroke. Dahlovski humor določa tudi Gravžo, hudomušno zgodbo o skrajno nenavadnem paru. "Nekega jutra si je vzela ven stekleno oko in ga potunkala v možev vrček s pivom, ko je Gravž ravno gledal drugam," je zapisal Dahl.

Sorodna novica Karel Gržan: Človeštvo ne more biti čreda. Temeljni kapital človeštva je v posameznikih.

9. Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezni
Roman pred bralca postavi ljubezensko zgodbo sodobnega časa in jo poveže s prijateljstvom iz 13. stoletja, ko se srečata verski učenjak Rumi in potujoči derviš Šams iz Tabriza. Avtorica, ki se na tem seznamu pojavi dvakrat, je doktorica družbenih ved, ki se ukvarja s problemi spolnih in kulturnih identitet, nacionalizma in islama, kot angažirana intelektualka in aktivistka pa redno piše za vrsto turških medijev.

10. Markus Zusak: Kradljivka knjig
Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Medtem ko drugi kradejo hrano za preživetje, ona krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi. Markus Zusak je navdih za roman črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji, bombardiranju Münchna in o Judih, ki so korakali skozi malo nemško mesto, kjer je živela.