Letos se je kupovanje knjig v veliki meri preselilo na splet. V času odprtih knjigarn pa je bilo nujno upoštevati vse epidemiološke ukrepe. Foto: AP
Letos se je kupovanje knjig v veliki meri preselilo na splet. V času odprtih knjigarn pa je bilo nujno upoštevati vse epidemiološke ukrepe. Foto: AP

Najbolje prodajane knjige lanskega leta v knjigarnah Felix predstavljajo pisano paleto različnih žanrov, zvrsti in okusov, so sporočili iz založbe Učila.

Foto: Založba Učila
Foto: Založba Učila

Pod seznamom deseterice najbolj prodajanih knjig za odrasle lahko preverite tudi, katere knjige za otroke in mladino so se zavihtele med prvih deset najbolj prodajanih. Mlajši bralci, kot kaže lestvica, še vedno najraje posegajo po zgodbah za lahko noč in navdihujočih pripovedih o izjemnih junakih sodobnega sveta.


Foto: Založba Učila
Foto: Založba Učila

1. Robin Sharma: OB 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani (Založba Učila)
Knjiga Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani je zgodba "o dveh običajnih ljudeh, ki si želita – tako kot mi vsi – biti produktivnejša, uspešnejša in bolj umirjena v teh časih digitalnih motenj in prevelike zapletenosti". Ko spoznata samosvojega magnata, se jima želje uresničijo. Milijarder namreč postane njun duhovni učitelj. Odpelje ju na potovanje po svetu, ki jima dramatično spremeni in izboljša poslovno plat življenja, na novo vzpostavi učinkovitost in v njiju prebudi srečo ter občutek osebne svobode.

2. Michelle Obama: Moja zgodba (Založba Učila)
Nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama v knjigi prvič opisuje zgodnja leta svojega zakona, v katerih se trudi službo in družino usklajevati z moževo hitro vzpenjajočo se politično kariero.

Foto: Založba Učila
Foto: Založba Učila

Bralca popelje v njuno zasebno razpravljanje, ali naj Barack kandidira za predsednika, in nas seznani s svojo poznejšo vlogo priljubljenega, vendar pogosto kritiziranega lika moževe predsedniške kampanje. Njena knjiga ponuja zakulisni opis zgodovinskega skoka družine v središče svetovne pozornosti in oriše življenje v Beli hiši.

3. Thomas Erikson: Obkroženi z idioti (Založba Učila)
Knjiga švedskega komunikacijskega strokovnjaka o tem, kako je razumevanje vedenjskega vzorca nekoga ključ do uspešne komunikacije. Erikson govori o štirih vrstah vedenjskih tipov – o rdečih, ki so dominantni in gospodovalni, o rumenih, ki so družabni in optimistični, o zelenih, ki so sproščeni in prijazni, ter o modrih, ki so analitični in natančni – ter pojasnjuje, kako prepoznati vsak tip in se sporazumevati z njim, so zapisali pri založbi.

4. Tadej Golob: Dolina rož (Založba Goga)
Tretji del slovenske kriminalne uspešnice o višjem kriminalističnem inšpektorju Tarasu Birsi, ki je na knjižne police prišla leta 2019.

Sorodna novica Tadej Golob: Umor je v teh geografskih širinah zelo osebna, intimna zadeva

Izhodišče tega kriminalnega romana je naslednje: "Hišica v cvetju, trava okoli nje … In v spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi pa še eno. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož in nato sodil še sebi ali pa …? Prvi primer Tarasa Birse s. p., nekdanjega višjega kriminalističnega inšpektorja."

5. Michelle Marly: Coco Chanel in vonj ljubezni (Založba Učila)
Pripoved o umetnosti, modi in ljubezni ter nastanku najslavnejšega parfuma na svetu. Zgodba sledi Gabrielle Chanel, siroti s francoskega podeželja, ki so jo vzgojile redovnice, a je pozneje zgradila uspešno modno podjetje. Med drugim je v knjigo vpleteno njeno iskanje pravega vonja, ki najde navdih v parfumu Katarine Velike.

Sorodna novica Slovenija se v novi knjigi rekordov lahko ponaša s kar 18 dosežki

6. Chris Carter: Napisano s krvjo (Založba Učila)
Pisatelj Carter je po ocenah časopisa Sunday Times med desetimi najbolje prodajanimi pisatelji. Napisano s krvjo je enajsta knjiga z Robertom Hunterjem kot glavnim likom. V njej je v ospredju žeparka Angela Wood, ki v ukradeni beležnici odkrije opise šestnajstih grozljivih umorov in polaroide žrtev.

7. Guinnessova knjiga rekordov 2021 (Založba Učila)
Posodobljena zbirka najbolj neverjetnih dosežkov na svetu, popisanih v najbolj neverjetnih okoliščinah. "Med pripravo 67. izdaje najbolje prodajane knjige, ki izhaja vsako leto, je virus covid-19 obrnil naš svet na glavo. A vsesplošno zaprtje in karantene ljudi niso odvrnili od želje po doseganju rekordov – morda jih je bilo le malo več narejenih doma ali na družbenih omrežjih," so zapisali pri založbi.

8. Søren Sveistrup: Kostanjev mož (Založba Učila)
Skandinavska kriminalka o grozovitih razsežnostih morilca, ki je prepoznaven po kostanjevih možicih. Te ročno izdelane figurice iz kostanja in vžigalic pušča na vseh krvavih prizoriščih zločina. Avtor dela Sveistrup je mednarodno prepoznaven scenarist, ustvarjalec in producent več TV-serij.

Sorodna novica Bronja Žakelj: Družba zavrača nesrečne, žalostne, bolne, stare

9. Alex Michaelides: Tiha pacientka (Založba Učila)
Psihološki triler Tiha pacientka pripoveduje zgodbo o ženski, ki zagreši nasilno dejanje, in o terapevtu, ki obsedeno išče razlog za njen psihični zlom. V središču zgodbe je slavna slikarka, ki moža nekega večera petkrat ustreli v glavo in ne spregovori niti besede več. Cena njenih umetnin skokovito naraste, medtem ko njo, tiho pacientko, zaprejo na varno pred tabloidi in javnostjo v Mirni gaj, varovano psihiatrično enoto v severnem delu Londona.

10. Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset (Beletrina)
Kresnikova lavreatka leta 2019. Prvenec Bronje Žakelj pripoveduje pretresljivo avtobiografsko zgodbo o odraščanju in življenju z boleznijo. Od precej idiličnega otroštva do težkih življenjskih preizkušenj – izgube mame v najstniških letih ter spopadanja z boleznijo, tako z mamino kot svojo. "Med spomine, ki so deloma lahko tudi naši, kolektivni, med prastrahove, kot so bolezen, izguba, smrt, zanikanje, laži in samost, popelje v iskrivi melodiji literarne duše, ki ni izgubila otroške igrivosti, radoživosti, torej prostosti," je v utemeljitvi nagrade kresnik zapisala žirija.

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino v letu 2020 v verigi knjigarn Učila

1. Elena Favilli in Francesca Cavallo: Zgodbe za lahko noč za uporniške punce (Založba Učila)
2. Spoznajmo abecedo (Založba Učila)
3. Jacopo Olivieri in Rosalba Troiano: 20 izjemnih fantov, ki so spremenili svet (Založba Učila)
4. Greta Thunberg: Naša hiša je v plamenih (Založba Učila)
5 Nick Arnold: Znanstveni poskusi za otroke (Založba Učila)