Pesnik Marko Matičetov. Foto: Balinarska zveza Slovenije
Pesnik Marko Matičetov. Foto: Balinarska zveza Slovenije

V Literarnem nokturnu se bomo posvetili ustvarjanju slovenskega pesnika Marka Matičetovega, ki je doslej napisal pet pesniških zbirk, redno pa objavlja tudi na valovih programa Ars in Prvega. V njegovem novem ciklu pesmi V notranjosti so pokrajine srečamo teme, h katerim se rad vrača: ljubezen do knjig, navezanost na Brazilijo, poseben odnos do minevanja in trenutka, posebej dragoceno v njegovi poeziji pa je, da v vsakdanjostih vedno odkriva odrešujočo ironijo ali humor.
Literarni nokturno: Marko Matičetov: V notranjosti so pokrajine

Borut Gombač piše poezijo za odrasle in mlade, piše v različnih ritmih in pesniških legah, včasih hermetično in včasih ne. Njegovo razgibano in raznovrstno, a vedno prepoznavno poezijo v Literarnem večeru z naslovom Vrtanje v neskončnost predstavlja pesnik, esejist in filmski kritik Muanis Sinanović.
Literarni večer: Borut Gombač: Vrtanje v neskončnost

V Izbrani prozi tokrat predstavljamo uvodni del iz romana Internat ukrajinskega pisatelja, pesnika, esejista in prevajalca Serhija Žadana, odlomek o doživljanju vojne v Doneškem bazenu. Poslovenila sta ga Janja Vollmaier Lubej in Primož Lubej.
Izbrana proza: Serhij Žadan: Internat

Še en Literarni nokturno bomo namenili slovenskemu avtorju. Jože Snoj je eden izmed slovenskih tenkočutnih pesnikov, ki nas je zapustil pred dobrim letom dni. Bil je izjemno plodovit, avtor številnih pesniških zbirk, tudi za otroke, napisal je več romanov in povesti, delal je tudi kot urednik. Pesmi z naslovom Izpodnebja je napisal leta 2001, dotikajo pa se čutenja in slutenj, posebej blizu doživljanju zimskih dni. Vzgib najde pesnik v naravi, katere del je tudi človek: krhek in minljiv.
Literarni nokturno: Jože Snoj: Izpodnebja

Sorodna novica Vesna Lemaić: Trznil je, odprla je oko

Vesna Lemaić je dobro znano domače pisateljsko ime. Nase je prvič opozorila leta 2009, ko je izšel njen kratkoprozni prvenec Popularne zgodbe, za katere je prejela nagrado fabula. Trznil je, odprla je oko je naslov njene najnovejše zbirke. Šest kratkih zgodb beremo kot roman, saj si zgodbe, ki se vrtijo okoli odnosa med dedom in vnukinjo, sledijo kronološko, prav tako pa orisujejo družbenopolitične razmere zadnjih nekaj desetletij. Izbrali smo odlomek iz kratke zgodbe Marijino vnebovzetje.
Literarni nokturno: Vesna Lemaić: Marijino vnebovzetje

Antigona, drama, ki že od antičnih časov zastavlja vprašanje o nasprotju med temeljnimi in državnimi zakoni, o etiki in pravu, je vedno aktualna. Pred šestimi desetletji je tragedijo o času po bratomorni vojni na novo interpretiral dramatik Dominik Smole in še poudaril posameznikovo osamljenost v boju proti sistemu, nasprotje med oportunizmom in vztrajanjem. Letos sta obe Antigoni, antična in sodobna, predvideni za maturitetno branje. Literarni večer o Smoletovi Antigoni je pripravila Mateja Gomboc, profesorica slovenščine na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani.
Literarni večer: Dominik Smole: Antigona

Nedelja, 15. januar
Humoreska tega tedna 14.05 (Ars) – Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk – nadporočnik Lukaš
Spomini, pisma in potopisi 19.30 (Ars) – Konstantin Sergejevič Aleksejev Stanislavski: Spomini, moje življenje v umetnosti
Literarni portret 22.05 (Ars) – Zora Neale Hurston
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Jože Snoj: Izpodnebja

Ponedeljek, 16. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) - Vesna Lemaić: Marijino vnebovzetje

Torek, 17. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) - Percival Everett: Drevesa

Sreda, 18. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Jorge Guillén: Pesmi

Četrtek, 19. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Attila József: Pesmi za psihoanalitičarko Edit Gyömrőijevo

Petek, 20. januar
Literarni nokturno 23.00 (Ars) in 23.05 (Prvi) – Johannes V. Jensen: Jens

Sobota, 21. januar
Izbrana proza 18.00 (Ars) – Blaž Kutin: Kenozoik