Delom tega poeta in apologeta Šaleške doline bo mogoče prisluhniti v torek na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars. Kaj še prinašajo radijski valovi iz sveta književnosti v prihodnjih dneh?

Guy de Maupassant: Okno (humoreska minulega tedna)

Danes je na sporedu zadnja oddaja iz ciklusa ob 170. obletnici rojstva francoskega realističnega pisatelja Guyja de Maupassanta, ki je pisal o kmečkem in plemiškem življenju, neopažene pa niso ostale niti zagate pariškega meščanstva. Iz tega družbenega sloja zajema njegova duhovita zgodba o človeku, ki je zbolel od preveč ljubezni (do svoje brhke žene). Kaj je ubožec potem storil, da si je povrnil izgubljeno zdravje, boste slišali v Humoreski tega tedna. Na sporedu bo v nedeljo ob 14.05 na 3. programu Radia Slovenija ali krajše – na Arsu. Maupassantovo zgodbo iz leta 1833 interpretira dramski igralec Uroš Smolej. Avtor prevoda je Aleš Berger, ki se je podpisal pod prevode več Maupassantovih zgodb.

Med nalogami Radia Slovenija je skrb za ustvarjanje pestrega in kakovostnega literarnega programa. Rezultat so številne in raznovrstne literarne oddaje. Po premiernem predvajanju jih shranimo v bogatem arhivu Radia Slovenija, v Mediateki, kjer so na voljo za poznejše predvajanje novim generacijam. Pripravljamo jih v uredništvih za kulturo in igrani program: v sodelovanju s priznanimi književnimi ustvarjalci in prevajalci redno snujemo nove in zanimive oddaje o pomembnih, pa tudi o morda manj znanih avtorjih in avtoricah iz bolj ali manj raziskanih delov (literarnega) sveta. V tednu, ki je pred nami, bo tako na sporedu več čisto svežih avtorskih oddaj, pripravljenih posebej za 1. in 3. program, kjer na Radiu Slovenija vsak dan domujeta literatura in umetnost govorjene besede v slovenskem jeziku.

V ponedeljek, na zadnji avgustovski dan, bo na sporedu Literarni nokturno, ki ga je pripravil naš nekdanji sodelavec Veno Taufer. Prevedel je pesmi sodobne norveške pesnice Gro Dahle, ki je zaradi svoje netipične poezije v svoji domovini vplivna pesniška osebnost. Za njeno pesnjenje je že od prve zbirke z naslovom Avdienca iz leta 1987 mogoče reči, opisuje Taufer, da je pot k spoznavanju tistega, kar smo nekoč vedeli, a pozabili. Njene druge zbirke so nekakšen "pesniški karneval", ki podira tabuje, z neposredno naravnostjo tre zamotana vprašanja; hkrati z obvladanim ludizmom nonšalantno vzpostavlja pesniški svet, ki se zdi bralcu nenavadno blizu in domač. Izbor pesmi Gro Dahle Ženska z gumbi interpretira Maša Grošelj. Literarni nokturno lahko na Prvem in Arsu ujamete vse dni v tednu; na sporedu je vsak večer po 23. uri.

V torek sledi predstavitev romana o tragičnem ruandskem genocidu, med katerim je leta 1994 življenje okrutno izgubilo milijon civilistov. V romanu Murambi, knjiga o okostjih, ki ga je napisal v Dakarju rojeni senegalski pisatelj, publicist in esejist Boris Boubacar Diop, je spomin na te krvave dogodke ohranjen v literarni maniri. Diop je štiri leta po genocidu obiskal Kigali, kjer je govoril s številnimi Ruandci; nekateri izmed njih so bili navdih za njegove literarne like. V odlomku, ki ga je za Literarni nokturno poslovenila Marjeta Novak Kajzer, sledimo interpretaciji dramskega igralca Branka Jordana.

Peter Rezman se je rodil leta 1956 v Celju, živi in deluje pa v Velunjskem grabnu vbližini Velenja. Foto: BoBo
Peter Rezman se je rodil leta 1956 v Celju, živi in deluje pa v Velunjskem grabnu vbližini Velenja. Foto: BoBo

Torkovi večeri so na Arsu rezervirani za Literarni večer. "Od pesniškega prvenca Pesmi iz premoga in zbirke kratke proze Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman do zgodbe Osemsto šestnajst, ki je napovedala zbirko kratke proze Skok iz kože, so v dveh desetletjih velenjski knapi nakopali več kot 70 milijonov ton premoga. Ves ta premog je zgorel, zgodbe o kurjenju pa ostajajo in čisto vseh ne bomo nikoli spoznali. Zato je vsaka zapisana toliko bolj dragocena," je prepričan Peter Rezman, pesnik, pisatelj in dramatik, ki živi in deluje v Velunjskem grabnu blizu Velenja. Vpogled v literarno ustvarjanje poeta in apologeta Šaleške doline, razumnika in aktivista Petra Rezmana bo ponudil Literarni večer ob 21. uri.

Davorin Lenko: Psihoporn

Med oddajami, ki jih naslednji teden pripravljamo na Radiu Slovenija, omenjamo še sobotni Literarni nokturno z novimi pesmimi kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka. Davorin Lenko se je slovenskim bralcem doslej predstavil kot prozaist in dramatik, ob dveh romanih in dveh zbirkah kratkih zgodb se je podpisal še pod monodramo Psiho. Lenka ustvarjalno zanimajo telesnost, spolnost, vzgibi erotizma in želje, in zanima ga odnos, interakcija. To seva tudi iz njegove poezije, knjižno še neobjavljene, ki smo jo zbrali pod naslovom Razpoke.

Spored literarnih oddaj med 30. avgustom in 5. septembrom

30. avgust
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Guy de Maupassant: Modrijan
Spomini, pisma in potopisi – 18.05 (Ars)
Francis Mayes: Pod toskanskim soncem
Literarni portret – 22.05 (Ars)
Ivo Andrić (1892–1975)
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Charles Wright: Razmišljanje o zimi na začetku poletja

31. avgust
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Gro Dahle: Ženska z gumbi

1. september
Literarni večer – 21.00 (Ars)
Okoliščine nastanka nekaterih besedil Petra Rezmana
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Boris Boubacar Diop: Murambi, knjiga o okostjih

2. september
Literarna matineja – 11.05 (Ars)
Ciklus Svetovni klasiki: Ajshil
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Przemiyslaw Suchanecki: Utopitev

3. september
Literarni nokturno 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Avgust Demšar: Miloš

4. september
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Živko Čingo: Paskvelija – Družina Ogilinovih

5. september
Izbrana proza – 18.00 (Ars)
Emilijan Cevc: Peč, luč
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Davorin Lenko: Razpoke