Pisatelj Dušan Šarotar. Foto: BoBo
Pisatelj Dušan Šarotar. Foto: BoBo

To so Dušan Šarotar, Vladimir P. Štefanec in Štefan Kardoš. Opozorili bomo na ustvarjanje angleškega pesnika Teda Hughesa, ki se je rodil pred 90 leti. Ob smrti pomembnega hrvaškega pesnika, esejista in prevajalca, akademika Tonka Maroevića bomo ponovili Literarni nokturno, za katerega je drugi mojster besede Boris A. Novak lani prevedel nekaj njegovih sonetov.

Mineva 101 leto, odkar so se prekmurski Slovenci po prvi svetovni vojni združili z matičnim narodom. Lani smo okroglo obletnico zaznamovali zelo slovesno, tudi letos pa bomo ob državnem prazniku spomnili na nekaj avtorjev, posebej povezanih s Prekmurjem.

Vse knjige, četudi zvrstno različne, so ena sama pesem
Prekmurski pisatelj Dušan Šarotar pravi, da ves čas piše eno knjigo in da so vse njegove knjige, četudi zvrstno različne, ena sama pesem. Kot Šarotar razkriva v avtopoetični meditaciji z naslovom Ne morje ne zemlja, je ta pesem (ali pa vsaka posamezna avtorjeva knjiga) tudi svojevrsten, nujno okrnjen in nedokončan spomin ter opis poti po njegovih notranjih ali stvarnih pokrajinah. Neizbrisen pečat mu dajejo panonske ravnice, njihovi ljudje in njihova nemalokrat tragična zgodovina. V oddaji Spomini, pisma in potopisi bo Šarotarjevo besedilo interpretiral Matej Puc.

Sorodna novica Ted Hughes, pesnik s pogledom demona

Literarni portret bo namenjen pisatelju Štefanu Kardošu. Doslej je napisal pet romanov in se z vsemi uvrstil v ožji izbor za nagrado kresnik, za roman Rizling polka pa jo je tudi dobil. V njegovih delih na različne načine živijo ljudje iz Prekmurja – večinoma naši sodobniki, segel pa je tudi generacijo ali dve v preteklost. Literarni portret je leta 2012 pripravil Marko Golja.

Da zgodovina ni ne črno-bela ne preprosta, razkriva tudi roman Republika jutranje rose pisatelja in likovnega kritika Vladimirja P. Štefaneca – odlomek bomo predvajali v Literarnem nokturnu v ponedeljek, 17. avgusta. V leta 2006 objavljeni knjigi predstavlja prepišno naravo zgodovine, kot so jo doživeli prekmurski rojaki po prvi svetovni vojni. Odlomek bo interpretiral dramski igralec Lotos Vincenc Šparovec.

Pisma za rojstni dan
Pred 90 leti se je rodil Ted Hughes, eden najpomembnejših angleških pesnikov 20. stoletja. Na sprejem njegove poezije je opazno vplivalo dejstvo, da je bil poročen s pomembno ameriško pesnico Sylvio Plath, ki si je, potem ko sta se razšla, vzela življenje; nekateri kritiki in občudovalci Plathove prav njemu pripisujejo krivdo za njeno prezgodnjo in tragično smrt. Hughesovo zadnje pesniško delo Pisma za rojstni dan je izšlo v letu njegove smrti 1998 in je tematsko vezano na njegov odnos s Sylvio Plath. Literarni večer o Tedu Hughesu in njegovi zadnji zbirki je leta 2000 pripravila Barbara Zorman.

Sorodna novica Umrl je Tonko Maroević, avtor, ki se je "pogovarjal z velikimi duhovi vseh časov"

Z Literarnim nokturnom pa se bomo v četrtek (20. 8.) poklonili nedavno preminulemu hrvaškemu pesniku, esejistu in prevajalcu Tonku Maroeviću. Rodil se je leta 1941 v Splitu, tam je obiskoval osnovno šolo in klasično gimnazijo. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Zagrebu iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine, leta 1974 je tam tudi doktoriral. Najprej je bil asistent na katedri za zgodovino umetnosti srednjega veka, od leta 1970 do 2011, ko se je upokojil kot znanstveni svetnik, je deloval na Inštitutu za umetnostno zgodovino v Zagrebu. Bil je član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti in od leta 2011 dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, podpredsednik Matice hrvatske in njen urednik za literaturo. Prejel je vrsto nagrad za pesništvo, kritiko in italijanistiko na Hrvaškem in v tujini.

Veliko je prevajal, največ iz italijanščine in francoščine, španščine in katalonščine. Pomembno je bil povezan tudi s slovensko kulturo, predvsem na likovnem in literarnem področju, ki ju je odlično poznal. V Literarnem nokturnu boste slišali sonete Tonka Maroevića, ki jih je prepesnil Boris A. Novak. Oddajo smo posneli lani aprila. Takrat je Maroevićevo poezijo interpretiral dramski igralec Primož Pirnat.

Spored literarnih oddaj med 16. in 22. avgustom

16. avgust
Humoreska tega tedna – 14:05 (Ars)
Guy de Maupassant: Pepček

Spomini, pisma in potopisi - 18.05 (Ars)
Dušan Šarotar: Ne morje ne zemlja

Literarni portret - 22.05 (Ars)
Štefan Kardoš

Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Charles Bukowski: Pošta

17. avgust
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Vladimir P. Štefanec: Republika jutranje rose

18. avgust
Literarni večer - 21.00 (Ars)
Ted Hughes: Pisma za rojstni dan

Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Honoré de Balzac: Obup iz ljubezni

19. avgust
Literarna matineja - 11.05 (Ars)
Denis Diderot: Rameaujev nečak

Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Jure Jakob: Sajenci

20. avgust
Literarni večer - 21.05 (Prvi)
Julian Tuwim: Poljski plešoči Sokrat

Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Tonko Maroević: Sonetna stroka

21. avgust
Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Mark Twain: O brivcih

22. avgust
Izbrana proza - 18.00 (Ars)
Andrej Morovič: Pol ducata ljudi

Literarni nokturno - 23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars)
Irvine Welsh: Poljubljanje in pobotanje