Jutranjo cigareto, s katero se na radiu poklanjajo našemu največjemu prozaistu ob njegovi obletnici, bo bral dramski igralec Primož Pirnat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jutranjo cigareto, s katero se na radiu poklanjajo našemu največjemu prozaistu ob njegovi obletnici, bo bral dramski igralec Primož Pirnat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

S tem na Arsu odgovarjajo na vprašanje: Kako zveni književnost? 3. program Radia Slovenija na to vprašanje že tradicionalno podaja odgovor s svojim literarnim programom, ki nastaja v uredništvu za kulturo in uredništvu za igrani program. Zvrstili se bodo vrhunci sodobne, pa tudi že kanonizirane književnosti tako slovenskih kot tujih avtorjev in avtoric v zvočni obliki.

Sorodna novica Tatjana Tolstoj: "Ni me bilo strah neumnih, starih ljudi, ki so se bali izgube svojega statusa"

Cankarjeva Jutranja cigareta
Danes bi praznoval 144. rojstni dan Ivan Cankar, ki mu na programu Ars namenjajo nocojšnjo oddajo Literarni nokturno ob 23.50. V zvok bo prelita ena izmed njegovih vinjet, Jutranja cigareta, ki je avtor kljub kakovosti ni uvrstil v zbirko Vinjete iz leta 1899. Jutranjo cigareto, s katero se na radiu poklanjajo našemu največjemu prozaistu ob njegovi obletnici, bo bral dramski igralec Primož Pirnat.

Pirnat ob Nataši Barbari Gračner interpretira tudi literarne odlomke iz del ene najpomembnejših sodobnih ruskih pisateljic, ki je tudi izvrstna esejistka, Tatjane Tolstoj. Tatjana Tolstoj je izrazit literarni glas perestrojke in postsovjetske stvarnosti. Lani smo jo imeli možnost pobliže spoznati tudi pri nas, saj je bila gostja festivala Literature sveta – Fabula. V Literarnem večeru, ki bo na sporedu programa Ars v torek (ob 21.00), vas bomo seznanili z njenim estetsko izjemno dovršenim pisanjem, v katerem so opazni vplivi Čehova, Gogolja, avtoričinega daljnega strica Leva Tolstoja in še koga. Scenarij za oddajo je prispevala prevajalka Urša Zabukovec, ki je za prevod romana Mjausk Tatjane Tolstoj leta 2017 prejela Sovretovo nagrado.

Sorodna novica "Sekularizacija je dobra stvar, naša naloga pa je, da se zdaj svobodno vrnemo k integralni vednosti"

Prihodnji teden se napoveduje še ena obletnica. 14. maja bo minilo 85 let od rojstva pisatelja, dramatika, esejista in politika Rudija Šeliga. Ta je bil dejaven tudi pri Novi reviji, kot predsednik Društva slovenskih pisateljev pa je imel med letoma 1987 in 1991 pomembno vlogo pri slovenski demokratizaciji in osamosvajanju. Šeligo je pisal predvsem prozo in dramatiko.

V kanon slovenske literature se je vpisal z delom Triptih Agate Schwarzkobler iz leta 1968, pa tudi z romanom Izgubljeni sveženj, ki mu je leta 2002 prinesel nagrado kresnik. Odlomek iz romana v oddaji Literarni nokturno, ki bo na sporedu 14. maja ob 23.50, je leta 2011 interpretiral izjemni Polde Bibič, radijsko oddajo pa je režiral Igor Likar.

Rudi Šeligo, pisatelj, dramatik, esejist in politik. Foto: BoBo
Rudi Šeligo, pisatelj, dramatik, esejist in politik. Foto: BoBo

Petkovi Literarni nokturni na Arsu so že nekaj časa rezervirani za cikel Na valovih humorja, s katerim želijo poslušalce sproščeno pospremiti v konec tedna. 15. maja bo humor malce trpkejši, za oddajo so namreč izbrali odlomek iz dela Randalla Munroeja Kaj če? V knjigo, ki je izšla leta 2014, je avtor, sicer tudi fizik in navdušen stripar, vključil vprašanje, ali bi lahko izkoreninili navadni prehlad, če bi šli vsi ljudje za nekaj tednov v karanteno. Odgovor v luči pandemije, ki jo doživljamo, takrat pa je še nismo slutili, sicer zveni humorno, nekoliko pa tudi strašljivo.

Igralec Polde Bibič. Foto: RTVSLO
Igralec Polde Bibič. Foto: RTVSLO

Kako ohraniti človečnost v skrajnih okoliščinah?
Kar nekoliko preroško pa deluje pred kratkim izdani prevod romana s povednim naslovom Pandemija, ki ga je ruska pisateljica Jana Vagner izdala leta 2015. V Literarni nokturno, ki bo na sporedu 16. maja ob 23.50, smo uvrstili odlomek iz tega psihološkega trilerja, katerega številne strani se zdijo po izkušnji s koronavirusom precej domače, recimo tiste, na katerih avtorica opisuje izpraznjena mesta. V romanu Pandemija sledimo Rusinji Anji, ki se želi z družino prebiti na varnejši severozahod države, vseskozi pa je v delu čutiti tudi vprašanje, kako ohraniti človečnost v skrajnih okoliščinah.

Nekatere oddaje v teh dneh nastajajo na prilagojen način, snemanje so opravili na domu igralcev in igralk; to so na 3. programu poimenovali Domači Ars. Tako sta nastala tudi oba zelo aktualna Literarna nokturna, ki prinašata odlomke del Randalla Munroeja in Jane Vagner.

Domači Ars