Sorodna novica Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige in prestavitev slovenskih dnevov knjige

Tokratnega nagrajenca oziroma nagrajenko bodo sicer razglasili v sklopu Slovenskih dnevov knjige, vendar bodo zaradi trenutnih razmer natančen datum razglasitve sporočili naknadno. (Slovenske dneve knjige bodo v Mariboru skupaj s partnerji izvedli predvidoma konec junija ali na začetku jeseni.)

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Kritiški forum je letos izbral sedem finalistk in finalistov, ki se bodo potegovali za nagrado.

Dela, ki so avtorjem prinesla nominacije
Nina Dragičević
je nominirana s poemo Ljubav reče greva (ŠKUC), Anja Golob s pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla … (samozaložba), Sergej Harlamov s pesniško zbirko Mnogoboj mitologij (Založba Litera), Vesna Liponik s pesniško zbirko roko razje (ŠKUC), Veronika Simoniti z romanom Ivana pred morjem (Cankarjeva založba), Zarja Vršič z zbirko kratke proze Kozjeglavka (Cankarjeva založba) in Jernej Županič z romanom Behemot (Beletrina). Sicer je Županič lanski prejemnik kritiškega sita, ki mu ga je prinesel roman Mamuti (LUD Literatura).

"Na mrežici sita lahko ostanejo vse knjige."
Kot so sporočili iz Društva slovenskih literarnih kritikov, pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum. Možnost pretresanja imajo namreč "prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige – ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želimo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca."

Kot prva je nagrado kritiško prejela Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), sledili pa so ji Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014), Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015), Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (Beletrina, 2016), Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal (Beletrina, 2017) in kot omenjeno Jernej Županič v preteklem letu.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca. Foto: Radio Maribor/Pixabay