Karlinova, ki je  pisala v nemščini, v knjigah opisuje zgodbe iz držav, ki jih je obiskala med svojim popotovanjem po svetu med letoma 1919 in 1927. Foto: BoBo
Karlinova, ki je pisala v nemščini, v knjigah opisuje zgodbe iz držav, ki jih je obiskala med svojim popotovanjem po svetu med letoma 1919 in 1927. Foto: BoBo
Alma Karlin
Po vrnitvi s potovanja se je posvetila predavanjem in delu v tujini, njene knjige so postale prodajne uspešnice že kmalu po objavi, doma pa je bila spregledana. Veliko je predavala v Nemčiji, kjer je prodala tudi več tisoč izvodov svojih del, v koledarju za leto 1931 pa so jo predstavili tudi kot eno najvplivnejših žensk v Nemčiji. Bila je nasprotnica nacizma in se je leta 1944 odpravila v partizane. Umrla je 14. januarja 1950 za rakom in tuberkulozo. Foto: BoBo

Ob kulturnozgodovinski in antropološki razstavi Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki bo do 12. januarja na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, bo popoldne v Klubu institucije potekal simpozij na temo Alma, pisateljica. Vloga Alme M. Karlin kot pisateljice namreč doslej ni bila celovito ovrednotena in prav temu se bodo danes posvečali sodelujoči.

Alma M. Karlin (1889–1950) je s predavanji o svojem osemletnem potovanju okrog sveta (1919–1927) v 30. letih preteklega stoletja gostovala po vsej Evropi. Slavo in uspeh, o katerih je sanjarila kot mlado dekle, ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izhajala v Nemčiji med letoma 1929 in 1933. Prve izdaje in prvi ponatisi so izšli v nakladi več kot 90.000 izvodov, končnih številk ponatisov in prevodov ne poznamo.

Namen današnjega simpozija je osvetliti nekatere vidike literarnega ustvarjanja Alme M. Karlin in spodbuditi stroko, da bi celovito ovrednotila njeno pisateljsko vlogo.

V Klubu CD bo simpozij s pozdravnim nagovorom ob 16. uri uvedla avtorica razstave Kolumbova hči Alma M. Karlin in snovalka simpozija Barbara Trnovec. Antropologinja, raziskovalka, publicistka in kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje bo predstavila referat o avtobiografiji Alme M. Karlin.

Sledil bo prispevek pisateljice, prevajalke in literarne zgodovinarke Silvije Borovnik na temo Avtobiografija, potopis, avtobiografska potopisna in fiktivna proza Alme M. Karlin, nato bo slovenistka, raziskovalka in publicistka Anna Bodrova spregovorila na temo Potopisi Alme M. Karlin: iskanje identitete. Etnolog, raziskovalec in publicist Zmago Šmitek se bo posvetil avtoričinim ezoteričnim potopisom, novinarka, publicistka, raziskovalka in aktivistka človekovih pravic Alenka Puhar pa njenim spominom na drugo svetovno vojno.

Simpozij spada v sklop spremljevalnih dogodkov ob razstavi Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki so jo v CD-ju postavili v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje ravno ob času, ko mineva 90 let od vrnitve popotnice Alme M. Karlin z njenega osemletnega popotovanja okrog sveta.

Postavitev je zasnovana tako za nekoga, ki o Almi M. Karlin ve že zelo veliko, kot za tistega, ki se z njo prvič srečuje. Poleg kratkih vsebin na panojih so številne podrobnosti dodatno predstavljene na zaslonu na dotik, mogoče si je ogledati dokumentarni film o Almi M. Karlin ali pa prelistati njena dela in dela o njej.