Kardinal Franc Rode, ki je v teh dneh v Sloveniji kot poseben papežev odposlanec ob praznovanju 550-letnice ljubljanske škofije, je svojo knjigo nagovorov predstavil v galeriji Družina v Ljubljani. Foto: BoBo
Kardinal Franc Rode, ki je v teh dneh v Sloveniji kot poseben papežev odposlanec ob praznovanju 550-letnice ljubljanske škofije, je svojo knjigo nagovorov predstavil v galeriji Družina v Ljubljani. Foto: BoBo
Kardinal France Rode na  predstavitvi svoje nove knjige
Kardinal Rode je poudaril, da si je za nagovore vzel veliko časa, zato so plod obširnejšega študija. Foto: BoBo

V prvem delu Rode podaja svoj pogled na slovenske razmere, na demokracijo in dejavno držo državljanov, ki jo zagovarja, v drugem pa predstavi svetnike in pričevalce vere.

Rimski nagovori zajemajo obdobje od leta 2004, ko je Rode nastopil službo prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, pa vse do danes. V knjigi, ki je izšla v 800 izvodih, je predstavljen izbor besedil, večinoma pridig, v Sloveniji in po svetu.

Kardinal obsoja vse tri tipe totalitarizma
Rode je na predstavitvi knjige povedal, da so nagovori nastali v času njegovega bivanja v Rimu, izbral pa je le tiste, ki utegnejo zanimati slovenskega bralca. Veliko govorov, predvsem tistih, ki jih je imel po drugih celinah, je pustil ob strani, saj ti po njegovem mnenju niso tako relevantni za slovenski prostor. Naslov dela pa nakazuje tudi na perspektivo, s katere je pisal, je pojasnil. Kot kardinal, torej ožji sodelavec in svetovalec papeža Benedikta XVI., je zadolžen, da izraža in posreduje njegovo misel in sporočilo.

Vsebino knjige je predstavil profesor s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani Drago Karl Ocvirk, ki je dejal, da Rode v knjigi med drugim obsoja vse tri tipe totalitarizma, ki zatirajo tako človeka kot tudi Katoliško cerkev. Kot je povedal odgovorni urednik tednika Družina Franci Petrič, ki je k delu zapisal uvod, so knjigo pri založbi izdali potem, ko je v Italiji izšel izbor Rodetovih nagovorov, ki bo v poslovenjeni različici izšel prihodnje leto. Tokrat so se odločili izbrati le tiste, ki bi najbolj nagovorili slovenske bralce, je pojasnil Petrič. Po njegovih besedah nagovori predstavijo Rodeta kot človeka vere, Cerkve in velikega Slovenca.