Knjižno nagrado časopisne hiše Delo bodo podelili na Rožniku čez natanko mesec dni, torej v nedeljo, 23. junija.

Janja Rakuš, Vlado Žabot, Pia Prezelj, Boris Kolar in Anja Mugerli. Foto: Delo/Matej Družnik/Leon Vidic
Janja Rakuš, Vlado Žabot, Pia Prezelj, Boris Kolar in Anja Mugerli. Foto: Delo/Matej Družnik/Leon Vidic

O nominirancih in končnem nagrajencu odloča petčlanska žirija v sestavi: Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič. Predsednik žirije je ob razglasitvi prvotne deseterice nominiranih del dejal, da dobrih knjig ni nikdar veliko, "a na seznamu, na katerem je bilo 185 romanov z lansko letnico izida, je bilo precej odličnih naslovov".

Med prvotnimi desetimi normiranimi romani so bili ob finalni peterici še: Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina) in Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina).

Recenzije nominiranih romanov

V ožjem izboru sta letos pristala en romaneskni prvenec (Težka voda) kot tudi roman Vlada Žabota, ki je kresnika prejel že leta 1997 za roman Volčje noči. Žabot velja tudi za pobudnika in prvega organizatorja podeljevanja kresnika.

Kdo bo prižgal letošnji kresni ogenj na Rožniku? Foto: BoBo
Kdo bo prižgal letošnji kresni ogenj na Rožniku? Foto: BoBo

Nagrada je poimenovana po poganskem mitološkem bitju, ki se je najraje pokazalo takrat, ko je imelo sonce največjo moč. Prvič so jo podelili 23. junija 1991, ko jo je prejel Lojze Kovačič za roman Kristalni čas.

Prva podelitev nagrade je potekala na Razkrižju, nato se je preselila na Jurčičevo Muljavo, enkrat je bila tudi na Ljubljanskem gradu, na neki točki pa se je ustalila na Rožniku v Ljubljani.

Lani so kresnika posthumno podelili Ladu Kralju (1938–2022) za roman Ne bom se več drsal na bajerju, ki je izšel pri Beletrini.