Prejemnika kresnika čaka tradicionalni prižig kresa na Rožniku. Foto: BoBo
Prejemnika kresnika čaka tradicionalni prižig kresa na Rožniku. Foto: BoBo

Nominirani so romani Pripovedovalec Mirane Likar (Goga), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), Škrbine Gašperja Kralja (*cf.), Na drugem koncu sveta Vincenca Gotthardta (Mohorjeva Celovec) in Kurji pastir Ferija Lainščka (Beletrina).

Recenzije

Tokrat je nominirance izbrala petčlanska žirija v sestavi Mimi Podkrižnik (predsednica), Anje Mrak, Mateje Komel Snoj, Igorja Divjaka in Igorja Žunkovića. Člani žirije poglobljeno berejo in sestankujejo že od januarja, ko so imeli pred seboj približno 150 žanrsko in zgodbeno pestrih slovenskih romanov, ki so izšli lani, piše današnje Delo.

Gašper Kralj: Škrbine

V igri za kresnika tudi dva prvenca
Za Mirano Likar, Boruta Kraševca in Vincenca Gotthardta je to prva nominacija za kresnika, pri čemer se zadnja dva zanj potegujeta s prvencem. Gašper Kralj se je v peterico uvrstil že s prvencem Rok trajanja v letu 2017.

Šestkratni finalist in dvakratni nagrajenec
Za Ferija Lainščka je to že šesti finale za kresnika: v ožjem izboru je bil že z romani Namesto koga roža cveti (1992), Petelinji zajtrk (2000), Ločil bom peno od valov (2004), Muriša (2007) in Nedotakljivi (2008). Doslej je kresnika prejel dvakrat, za Namesto koga roža cveti in Murišo.

Romana Pripovedovalec in Škrbine sta tudi finalista za Cankarjevo nagrado, katere prejemnika bodo razglasili 30. maja. Agni pa je na zadnjem Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najboljši prvenec.

Sorodna novica 30. kresnik v roke Veroniki Simoniti za roman Ivana pred morjem

30. kresnik lepemu romanu o nelepih časih in rečeh
Lani je nagrado prejela Veronika Simoniti za roman Ivana pred morjem. Izšel je pri Cankarjevi založbi, kjer so zapisali, da gre za lep roman o nelepih časih in rečeh. Z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, bralca sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami.

Prvi kresnik pred razglasitvijo neodvisnosti
Nagrado kresnik so prvič podelili leta 1991, ko so na pobudo pisatelja Vlada Žabota dva dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije s prvim kresnikom nagradili Lojzeta Kovčiča za roman Kristalni čas.