Jack Kerouac in Neal Cassady sta obredla velik del samotnih ameriških cest. Foto:
Jack Kerouac in Neal Cassady sta obredla velik del samotnih ameriških cest. Foto:
Jack Kerouac: Na cesti
Naslednje leto bomo spoznali roman Na cesti v njegovi prvotni obliki.
Tom Waits
Toma Waitsa pogosto omenjajo kot ohranjevalca izročila beatniške generacije. Foto: EPA

Ob 50. obletnici izida dela, ki je beatniškemu pisatelju Jacku Kerouacu zagotovil mesto v skupini nesmrtnih literatov, bo založba Viking izdala roman, kot ga je Kerouac prvič zapisal. Jezik izvirnika je 'trši', več je kletvic in več je namigov na spolnost. V novi izdaji bomo tudi izvedeli, kdo so bile osebe, katerih dogodivščine je v romanu Na cesti popisal Kerouac. V izvirniku je namreč Kerouac uporabljal prava imena, ki jih je z izmišljenimi zamenjal tik pred izidom romana.

Napačna izbira vrednot
Jack Kerouac je v romanu, ki velja za enega temeljnih književnih del beatniškega gibanja, popisal kar razburljivo življenje oseb, s katerimi je prihajal v stik. Pripovedovalec romana Sal Paradise je tako Kerouacov alterego, ki se po srečanju z Deanom Moriartyjem poda na dolgo popotovanje po Združenih državah, na katerem sreča številne zanimive in za 'povprečnega' Američana, katerega cilj sta predvsem srečnja družina, dobra služba in hiša v predmestju, čudaške osebe.

Brez beatnikov tudi hipijev verjetno ne bi bilo
Roman je pravzaprav temeljni 'učbenik' za vse, ki želijo spoznati kriterije, ki definirajo beatniško generacijo. Jazz, eksperimentiranje z drogami in svobodna spolnost, še preden so slavljenje slednje v javnost ponesli hipiji, so bile tiste prvine življenjskega sloga, ki so beatnike ločevale od konvencionalne mladine. Kot taki so bili beatniki tudi predhodniki generacije flower power. Pravzaprav so glavni del boja za 'rahljanje' spon družbenih konvencij opravili že oni.

Na cesti - obvezno čtivo vsakega Američana
Izvirnik romana Na cesti je napisan na en sam papirnati zvitek, dolg 36 metrov. Tega je leta 2001 na dražbi kupil Jim Orsay, lastnik nogometnega moštva Indianapolis Colts; zanj je odštel 2,4 milijona ameriških dolarjev. Na srečo ga ni 'zabarikadiral' v domači sef. Zvitek ta čas potuje po ameriških muzejih in knjižnicah. Na tej poti si ga bo lahko ogledalo več milijonov Američanov. Ta pa je tudi prav, saj je roman Na cesti eden najbolj znamenitih 'spisov' ameriške sodobne književnosti.

Dolgi zvitek je Kerouac popisal leta 1948, po koncu serije potovanj po ameriških mestih, ki jo je Kerouac opravil s prijateljem Nealom Cassadyjem. Roman je izšel šele leta 1957, saj njegova nekonvencionalna forma in eksperimentalna uporaba izrazja nista hitro našla razumevanja pri ameriških založnikih, ki bili na lovu za zapisi, ki so obetali, da bodo navdušili več milijonov bralcev in tako obogatili 'zakladnico' založbe.

Kako zelo so se založniki motili. Roman je namreč hitro postal velika uspešnica, ki se še danes ni nehala prodajati, njegov vpliv pa zasledimo v delih umetnikov, ki delujejo v različnih diciplinah. Veliko sledi romana Na cesti najdemo predvem v delih glasbenikov. Kerouacove misli je povzemnalže Van Morrison, Kerouaca so omenjali Weezer, legendarnima ekscentričnima popotnikoma se je s pesmijo Jack & Neal poklonil Tom Waits in celo Beasty Boys so s skladbo Paul's Boutique spomnili na delo in življenje Jacka Kerouaca.