Tudi Pionirska knjižnica (v sredini) se začasno seli z Rotovškega trga. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Tudi Pionirska knjižnica (v sredini) se začasno seli z Rotovškega trga. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Slab mesec dni trajajoča selitev
Selitev bo potekala med 6. aprilom in 2. majem, knjižnica pa bo nato začasno delovala v trgovskem centru City na Trgu Leona Štuklja. Nadomestni prostori so poleg začasnih prostorov osrednje knjižnične enote v prvem nadstropju trgovskega centra – natančneje v delu, kjer je bila prej trgovina s čevlji.

Na nadomestni lokaciji bodo Pionirsko knjižnico odprli predvidoma 3. maja. Knjižnica bo odprta po enakem delovnem času kot doslej, torej med ponedeljkom in petkom od 9. do 19. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

Bralci lahko v Pionirski knjižnici izposojeno gradivo do ponovnega odprtja zadržijo doma ali ga vrnejo v knjižni nabiralnik v pritličju trgovskega centra City ali v katero koli enoto Mariborske knjižnice. Zamudnine in opomini se v času zaprtja knjižnice ne bodo obračunavali. Še neprevzeto rezervirano gradivo bodo uporabniki lahko prevzeli v Čitalnici osrednje knjižnice. Dostop do drugega gradiva te knjižnice v času selitve ne bo mogoč.

Februarja so se že začela rušitvena dela
Konec februarja letos so na Rotovškem trgu začeli rušitvena dela. Tam bodo do sredine leta 2024 zgradili Center Rotovž z novo knjižnico, galerijo in mestnim kinom.

Sorodna novica Korak bliže Centru Rotovž: na Rotovškem trgu so se začela rušitvena dela

Celotna naložba je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. Sprva je bilo rečeno, da Pionirske knjižnice ne bo treba seliti, saj se njena stavba ne bo rušila. A se je izkazalo, da drugače ne bo šlo.

"Rušitev starega objekta Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu je izredno invaziven gradbeni projekt, ki bolj, kot smo pričakovali, otežuje delo in dostop do storitev v Pionirski knjižnici. Pričakuje se, da bi bilo ob izkopu gradbene jame in v prihodnjih fazah gradnje delo v knjižnici še bolj oteženo," so za STA pojasnili v knjižnici.

"V želji, da zagotovimo res varen dostop in boljšo izkušnjo obiska knjižnice najmlajšim obiskovalcem in njihovim spremljevalcem, kot tudi primerne delovne pogoje našim zaposlenim, smo skupaj z investitorjem, Mestno občino Maribor, poiskali nadomestne prostore za Pionirsko knjižnico Rotovž," so še dodali.