Foto:
Foto:
Da Vincijeva šifra je polna laži, trdi genovski nadškof.

Eden od najvplivnejših kardinalov ni govoril v imenu uradne Cerkve, z izjavo pa je prekinil molk o knjigi, katere najdrznejša je trditev, da je sveti gral v resnici potomec Jezusa in Marije Magdalene. Bertone je roman Dana Browna primerjal s protikrščanskimi pamfleti iz 19. stoletja, njegov namen pa naj bi bila diskreditacija Cerkve, kar naj bi dosegel z absurdnimi manipulacijami.

Razkrivanje laži
O romanu, ki Cerkev obtožuje tudi prikrivanja vloge žensk v tej ustanovi, bodo drevi v Genovi, kjer je Bertone nadškof, pripravili okroglo mizo, na kateri bo glavni govornik prav omenjeni cerkveni dostojanstvenik. Na njej želijo razkriti laži, ki jim naseda nevarno veliko število bralcev, kot je izjavil Bertone.

Laži svetovne uspešnice
Knjiga je namreč prevedena v 42 jezikov in je mednarodna prodajna uspešnica že od izida leta 2003. Pri nas je prav v teh dneh izšel njen šesti ponatis. O romanu je izšlo že deset knjig, ki zavračajo njegove trditve. Avtor uspešnice Dan Brown pa se je branil, češ da so vsa umetniška in arhitekturna dela, skrivnostni rituali in združbe zgodovinska dejstva, ob drugi priložnosti pa spet izjavil, da je roman umetniško delo in fikcija.

Gre le za pravljico
Konferenco bodo organizirali, da bi ljudem razložili, da je roman le pravljica in da njegove navedbe niso resnične. Bertone se je pri tem v bran postavil organizaciji Opus Dei, ki naj bi bila pripravljena tudi ubijati, da bi ohranila nekatere največje skrivnosti Cerkve.