Vas zanimajo sadna drevesa? Potem bi morali videti Traité des arbres fruitiers (Razprava o sadnih drevesih), delo v petih knjigah, ki ga je sredi 18. stoletja napisal Henri Louis Duhamel. Ilustriranih in natančno predstavljenih je 16 vrst sadnega drevja; celo zbirko so leta 2006 prodali za 4 milijone dolarjev in pol (to bi bilo danes že skoraj pet milijonov). Foto:
Vas zanimajo sadna drevesa? Potem bi morali videti Traité des arbres fruitiers (Razprava o sadnih drevesih), delo v petih knjigah, ki ga je sredi 18. stoletja napisal Henri Louis Duhamel. Ilustriranih in natančno predstavljenih je 16 vrst sadnega drevja; celo zbirko so leta 2006 prodali za 4 milijone dolarjev in pol (to bi bilo danes že skoraj pet milijonov). Foto:

Giacomo Casanova (1725-1798) je v Histoire de ma vie na 1.800 straneh popisal svoje razburljivo življenje oziroma svoje življenje do leta 1774, ko se je po 18 letih pregnanstva vrnil v domače Benetke.

Za najdražji rokopis pa velja Codex Leicester Leonarda da Vincija: zanj je ustanovitelj Microsofta Bill Gates leta 1994 odštel 30,8 milijona dolarjev oziroma današnjih 23 milijonov evrov. Sicer pa si oglejmo nekaj najvišjih cen, ki so jih na dražbah v preteklih letih dosegli rokopisi:

11. november 1994: Multimilijarder Bill Gates si je pri Christie's v New Yorku priskrbel Codex Leicester Leonarda da Vincija. Zanj je segel globoko v žep in odštel 30,8 milijona dolarjev oziroma 23 milijonov evrov. Kodeks vsebuje risbe, skice in grafike tega univerzalnega znanstvenika, ki pričajo o tem, da je da Vinci iskal vezi med znanostjo in umetnostjo. Napisan je na 18 ločenih polah papirja, ki so zložene tako, da tvorijo dokument na 72 straneh. Do danes naj bi vrednost knjige s takratnih 30 narasla že na 44 milijonov dolarjev. Gates svojega zaklada ne varuje ljubosumno: večkrat ga je že posodil za kakšno razstavo, dovolil pa je tudi skenirati posamezne skice, jih 'uporabili' za Windowsove ohranjevalce zaslona in ozadja namizja ter jih tako približali širši javnosti. Foto: Wikipedia
21. maja 2008: Nadrealistični manifest (Manifest du surrealisme), ki ga je na papir prelil Andre Breton, so pri pariški podružnici dražbene hiše Sotheby's prodali za 3,2 milijona evrov, katerim gre prišteti še 200.000 evrov pristojbin. Rokopis je kupil zasebni muzej Musee des Lettres et Manuscrits v Parizu.
Spletni trgovec Amazon je decembra 2007 za 2,75 milijona evrov prodal na roko (in na dragocenem italijanskem papirju) napisano knjigo pravljic Beedle The Bard pisateljice Joanne K. Rowling, avtorice sage o Harryju Potterju (rokopis 'Beedle' je omenjen tudi v Potterju, zato bi bil za marsikakega ljubitelja serije zelo zaželena trofeja). Angležinja je na roko napisala sedem izvodov: šest jih je šlo v roke tistih, ki so bili zadnjih 17 let najbolj tesno povezani z izdajanjem knjig o Harryju Potterju, sedmo pa so dražili in izkupiček namenili humanitarni organizaciji za pomoč otrokom The Chilren's Voice, katere soustanoviteljica je Rowlingova. Foto: EPA
Rokopis enega od poglavij romana Ulikses (Ulysses) Jamesa Joyca (1882-1941) so na dražbi julija 2001 prodali za 1,4 milijona evrov. Rokopis irskega modernista - poglavje Eumaeus - si je na dražbi hiše Sotheby's v Londonu priboril neki zasebnik. Leto pred tem je Irska narodna knjižica na dražbi pri Christie's pridobila rokopis najdaljšega poglavja tega romana: za 27 gosto popisanih listov 'Circe' je odštela okoli 1,7 milijona evrov.
Za skoraj 2,8 milijona evrov je leta 2001 lastnika zamenjal rokopis beatniške 'biblije' Na cesti (On the Road), romana Jacka Kerouaca. Na prodaj so ga dali pri Christie's v New Yorku, zapisan pa je na 36 metrov dolgi rokopisni roli, zlepljeni z lepilnim trakom; ves roman je napisan v vrsticah z enojnim presledkom in brez vsakih odstavkov. Izvirnik iz zvitka je do leta 2007 ostal pod ključem, saj si niso želeli tožb posameznikov, ki bi se čutili krivično prikazani.
Srednjeveški ljubezenski roman Zgodba obeh ljubečih Euryale in Lukretie poznejšega papeža Pija II. (1405-1464) je neki zbiratelj junija 2001 odkupil za 2,4 milijona evrov. Roman so dražili pri hiši Drouot, večinoma pa ga sestavljajo ljubezenska pisma. Foto: Universitätsbibliothek Heidelberg
15. maj 2001: Rokopis romana Potovanje na konec noči Louisa Ferdinanda Celina (1894-1961) je na dražbi hiše Drouot-Montaigne v Parizu dobil kupca za okoli 1,9 milijona evrov. Novi lastnik romana na 876 straneh je postala Francoska narodna knjižnica.
Leta 1215 so se angleški kralj Ivan Brez zemlje ter zastopniki upornih baronov in Cerkve dogovorili za Magno Carto libertatum, Veliko listino svoboščin, v kateri so zapisali veljavno fevdno pravo. Še danes velja dokument za temelj ustavnega prava v Veliki Britaniji, pomembno vlogo pa igra tudi v vsej evropski oziroma svetovni zgodovini, saj je odločilno zaznamoval formulacije človekovih pravic in svoboščin v drugih demokratičnih deželah. Ohranjenih je 17 primerkov Magne Carte in za enega od njih (sicer z letnico 1297, a izvrstno ohranjenega) so v New Yorku leta 2007 iztržili 21,3 milijona dolarjev (14,6 milijona evrov). Novi lastnik listine je postal ameriški poslovnež David Rubenstein, ki pa jo je nato vrnil v muzej v Washingtonu, kjer si jo lahko ogleda širša javnost. Foto: EPA
Ena najdražjih knjig na svetu je tudi Evangelij Henrika Leva, datiran okrog leta 1188. Na 266 straneh se med drugim skriva 50 miniatur, ki ilustrirajo Henrikov (Nemci mu rečejo Heinrich der Löwe) vzpon na čelo Braunschweiga na Saškem. Rokopis so na Henrikov ukaz napisali benediktinski menihi, nazadnje pa je lastnika zamenjal leta 1983 (za 12 milijonov dolarjev, kar bi v današnjih številkah pomenilo slabih 26 milijonov dolarjev). Foto: Bayerische Staatsbibliotek