Lanski zmagovalec, Strangers Have the Best Candy Margaret Meps. Foto: false
Lanski zmagovalec, Strangers Have the Best Candy Margaret Meps. Foto: false
false
Paper Folding with Children - Fun and Easy Origami Projects Alice Hörnecke v prevodu Anne Cardwell je izšla pri Floris Books, a zakaj se je naslov znašel na seznamu, je težje razumeti. Foto: Floris Books

Morda niso tako poznane kot nagrade za najboljše knjige, a kljub temu vzbudijo vsaj nekaj zanimanja. Znan je seznam nominirancev za Diagramovo nagrado za najbolj nenavaden knjižni naslov leta. Letos bo podeljena že 38. leto. Leta 1978 sta jo zasnovala soustanovitelja podjetja za založniške rešitve Diagram Group Trevor Bounford in Bruce Robertson – potem ko sta med brskanjem na Frankfurtskem knjižnem sejmu naletela na knjigo z naslovom Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice: The Potentialities and Limitations of the Nude Mouse. Nagrado so uspešno podeljevali vse do danes, izjemo sta predstavljali le dve "neuspešni" leti, 1987 in 1991, ko menda ni bilo dovolj čudnih naslovov.

Od kulturne zgodovine anusa do golote, nacizma in transvestitskih vampirskih nun
Med njimi najdemo akademsko knjigo Reading from Behind: A Cultural History of the Anus Jonathana Allana, ki ponuja radikalno preusmeritev od vladajoče totalnosti falusa k anusu in njegovi vlogi v kolektivnem imaginariju. Knjiga ponujala svež prispevek k sodobnim queer študijam, izziva avtoriteto kritične misli in spodbuja k novim načinom premišljevanja spola, kulture in identitete.

Naslov, ki nedvomno pritegne, je tudi Transvestite Vampire Biker Nuns from Outer Space Marka Kirwana-Hayhoa , a s podnaslovom A Consideration of Cult Film nakazuje, da gre za povsem "običajno" vsebino. Kot pravi urednik in koordinator Diagramove nagrade Tom Tivnan, je letna nagrada za čudaške naslove popolnoma v skladu s trendom vse krajše pozornosti. "Vsebine knjig ne sodimo po njihovih platnicah, temveč na najčistejši, najkrajši in najbolj plehek mogoč način: po naslovu," pravi Tivnan.

Too Naked for the Nazis združuje goloto in Tretji rajh. Mark Avery in Keith Betton, strastna opazovalca ptičev, sta se odločila za knjigo intervjujev s priznanimi opazovalci ptičev. Behind the Binoculars: Interviews with Acclaimed Birdwatchers prinaša kar 20 intervjujev in omogoča pogled "v ozadje" - predstavi opazovalce ptičev, kaj jih je gnalo v to dejavnost in kakšen je njihov odnos do narave ter podobno.

Poleg nje se je znašla še fotografska knjiga Soviet Bus Stops Christopherja Herwiga, kot pove že naslov, knjiga fotografij avtobusnih postaj z obdobja Sovjetske zveze oziroma, kot pravi založnik, knjiga "nepričakovanih zakladov moderne umetnosti," navodila za origami Paper Folding With Children in Reading the Liver: Papyrological Texts on Ancient Greek Extispicy.