Od leta 1994 so na festivalu gostovali že uveljavljeni avtorji, pa tudi tisti, ki so si ob svojem nastopu šele utirali svojo literarno ali glasbeno pot. Foto: BoBo
Od leta 1994 so na festivalu gostovali že uveljavljeni avtorji, pa tudi tisti, ki so si ob svojem nastopu šele utirali svojo literarno ali glasbeno pot. Foto: BoBo
false
Jasmin B. Frelih je bil še lani za svoj prvenec Na/pol nominiran za kresnika, zdaj pa že napoveduje izid zbirke kratke proze. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Pred Škucem bo živahno vse do 5. junija, za kar bodo poskrbeli literarno-glasbeni večeri v družbi slovenskih in tujih avtorjev ter spremljevalni program za mlade.

Prevajalske delavnice švedske in slovenske poezije so se letos udeležili Anna Mattsson, Lina Ekdahl, Johan Christiansson, Alenka Jovanovski, Karlo Hmeljak, Kristina Hočevar in Peter Semolič. Svoje prevode bodo delavničarji na malem odru pred Galerijo Škuc pripravili nocoj.

Sicer bodo literarno-glasbene večere pred Škucem zaznamovali nastopi slovenskih in tujih avtorjev ob izbrani glasbeni spremljavi. Iz tujine se bodo predstavili pesnica Elisa Biagini iz Italije, pesnik Joshua Beckman iz ZDA ter francoski pesnik in pisatelj Alexandre Bergamini.

V nedeljo bo na oder stopil pisatelj Jasmin B. Frelih, ki je prejel nagrado za prvenec Slovenskega knjižnega sejma za roman Na/pol, tik pred izidom pa je njegova zbirka kratkih zgodb Ideoluzije. Bral bo ob glasbeni spremljavi Siniše Safarića, izvajalca elektronske glasbe, ki se bo predstavil v eklektično-eksperimentalni preobleki kot Ciniša.

Za glasbeno spremljavo pesnika Muanisa Sinanovića (zbirki Štafeta okoli mestne smreke in Pesmi) bo v ponedeljek poskrbel njegov sodelavec iz Radia Študent Andrej Tomažin, avtorico kriminalnega romana Umor v Šmihelski vasi Meto Osredkar bo spremljal Orkestrada trio, sredin nastop pesnice Ane Makuc, katere prvenec Ljubica Rolanda Barthesa izide še letos, pa bo glasbeno oplemenitil ženski duo balans.

Spremljevalni program Žive književnosti O'živela knjiga bo tudi letos ponudil pester program za najmlajše in mlade. Danes bo ob 18.00 na sporedu predstava Martin Krpan v izvedbi Lutkovnega gledališča Uš, sledila bo predstavitev slikanice Prva ljubezen Braneta Mozetiča.

Program za otroke in mlade bo postregel še s predstavami Ostržek v izvedbi Lutkovnega gledališča Nebo, Vidkova srajčica v izvedbi Lutkovnega gledališča Fru Fru, Zlati ključek v izvedbi gospodične Bazilike ter Čarovnica Pozabljivka in čarobna krogla v izvedbi Alje Adam. Program bo zaokrožila izvedba radijske igre za otroke in odrasle Mali boben in odmev. Predstavam bodo sledile ustvarjalne delavnice.

V Škucu so v sklopu spremljevalnega programa pripravili tudi delavnico za mlade Shranjevanje potrebščin, Maša Ogrizek pa bo predstavila svojo slikanico Slon na drevesu. Vsi dogodki bodo brezplačni.