Nagrado je dobila za svoj roman Blaue Frau (Modra ženska). Žirija je letošnjo zmagovalko razglasila v ponedeljek v Frankfurtu.

Antje Ravik Strubel se je rodila leta 1974 v Potsdamu pri Berlinu. Foto: EPA
Antje Ravik Strubel se je rodila leta 1974 v Potsdamu pri Berlinu. Foto: EPA

"Ta vznemirljivi roman plast za plastjo razkriva, kaj se je zgodilo. Zgodba o ženskem opolnomočenju se razširi v razmislek o tekmovalnih kulturah spomina v Vzhodni in Zahodni Evropi ter o neravnovesju moči med spoloma," je v utemeljitvi še zapisala žirija.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA avtorica ne razkriva le zgodbe #jaztudi o ženski, ki po posilstvu išče način, kako živeti naprej.

V njem govori tudi o strukturah moči v odnosih, institucijah in državah, o prepadu moči in miselnosti med Vzhodom in Zahodom, o povezavi med denarjem in oblastjo ter o izkoriščanju ljudi v domnevno združeni Evropi leta 2004.

Kljub vsemu obupu proti nepravičnosti in nasilju
Kot je žirija še zapisala v utemeljitvi, uspe Antje Ravik Strubel "v ganljivem pripovednem toku spregovoriti o tem, kar je v travmatični izkušnji pravzaprav neizrekljivo. V dialogu z mitskim likom Modre ženske pripovedovalka strne svojo intervencijsko poetiko: literaturo kot krhko protimoč, ki se kljub vsemu obupu postavlja proti nepravičnosti in nasilju".

Antje Ravik Strubel se je rodila leta 1974 v Potsdamu pri Berlinu. Najprej se je izšolala za knjigarko, nato pa v Potsdamu in New Yorku študirala psihologijo in literarne vede. Nekaj časa je med drugim živela na Švedskem, zdaj pa je spet v Potsdamu.

V slovenskem prevodu je za zdaj mogoče brati roman Tupoljev 134. V prevodu Marka Trobevška je leta 2007 izšel pri založbi Modrijan.

Nagrada za najboljši roman leta v nemškem jeziku je vredna 25.000 evrov. Preostalih pet nominirancev – Norbert Gstrein, Christian Kracht, Thomas Kunst, Mithu Sanyal in Monika Helfer – je dobilo po 2500 evrov. Nemško književno nagrado podeljuje Združenje nemških založnikov in knjigotržcev, začenši z letom 2005.