Na letošnjem Slovenskem knjižnem festivalu organizatorji pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev oziroma kot so se sami izrazili 30.000-glavo množico plemena bralcev. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Na letošnjem Slovenskem knjižnem festivalu organizatorji pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev oziroma kot so se sami izrazili 30.000-glavo množico plemena bralcev. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Tone Peršak
Minister za kulturo Tone Peršak je glede včerajšnjega uvodnega dneva povedal, da je bil navdušen nad dobrim duhom uvoda v knjižni sejem, iz katerega je vel optimizem. Foto: RTV SLO
Arsov studio
Tudi letos vas v okviru Slovenskega knjižnega sejma vabi Arsov radijski studio. Foto: Radio ARS
Slovenski knjižni sejem
Petek in sobota bosta priložnost za nakup knjig vse do 22h, obiskovalcem pa bo na voljo tudi brezplačen fotomat, kjer si boste lahko natisnili svoje sejemske fotoutrinke. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Na Slovenskem knjižnem sejmu

Slovenski knjižni sejem (SKS) je najstarejši, največji in najpomembnejši knjižni dogodek pri nas. Letos prinaša v okviru petdnevnega dogajanja 100 razstavnih prostorov z okoli 3.000 novimi knjigami, gosti okoli 100 domačih in 30 tujih avtorjev oziroma avtoric, okoli 250 spremljevalnih dogodkov pa zaokrožuje osnovni program. Vsakodnevni program pa prinaša dogodke od jutra do večera.

Natančen razpored dogodkov do nedelje si lahko pogledate tukaj.

Glede včerajšnjega uvodnega dneva je minister za kulturo Tone Peršak, ki je sicer tudi sam književnik, povedal, da je bil navdušen nad dobrim duhom uvoda v SKS, iz katerega je vel optimizem. Vesel je tudi tega, da so se strahovi pred zatonom klasične knjige pred elektronsko, ki so bili še pred leti, razblinili. Poudaril je, da je treba biti pripravljen na spremembe ter nove možnosti in priložnosti, ki jih prinaša digitalizacija, in hkrati ne pozabiti na tiskano knjigo, je poročal STA.

Književnost roma tudi v zapor, materinski dom in obišče male bolnike, ki ne morejo sami k njej
Kot novost letošnji sejem uvaja svoje gostovanje v Brežicah (od vrtca, lokalnih kulturnih ustanov do doma za ostarele), hkrati pa bodo na sejmu kot prvo mesto gostili Tolmin, ki so ga letos nagradili z nazivom alpsko mesto. Feri Lainšček, Primož Suhodolčan, Saša Pavček, Andrej Rozman - Roza in drugi pa bodo delček sejemskega vzdušja prinesli med tiste, ki iz različnih razlogov na sejem ne morejo, tako bodo s tem namenom obiskali Vzgojni zavod Planina, materinski dom Mozirje, zapor Dob, otroški oddelek bolnišnice Murska Sobota, projekt Človek v Škofji Loki in center Janeza Levca.

Tudi letos vas v okviru Slovenskega knjižnega sejma vabi Arsov radijski studio z oddajanjem programa v živo, pogovori, glasbo, zvokom in performansom. Celotni program najdete na tej povezavi.

Danes ob 12.05 se bo tako na Arsovih valovih predstavila nova mladinska knjiga in zgoščenka z muzikalom Zmaj v Postojnski jami, ki sta izšli pri založbi ZKP RTV Slovenija. Po ljudski pripovedki sta muzikal ustvarila pesnik Milan Dekleva in dirigent, skladatelj Jaka Pucihar. Ob solistih Tristanu Bevcu, Boštjanu Gorencu – Pižami, Urošu Smoleju, Coletu Morettiju, Nini Wolf, Manci Fekonja, Neži Dvorščak in Maši Fatur nastopajo člani Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija in člani Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Predstavitev pripravlja Mojca Menart, vodja založniške dejavnosti na RTV Slovenija.

Ob 14.05 sledi Arsov forum na temo Literature skozi računalniške igre, na katerem sodelujejo Janez Strehovec, Aljoša Harlamov, Sergej Hvala Sneti in Matjaž Ropret, pogovor pa vodi Aleksander Čobec. Ob 16.30 se Matej Venier pogovarja z italijanskim pisateljem in novinarjem Paolom Rumizom, ob 18.00 je na sporedu oddaja Čas, prostor in glasba, z naslovom Trst: glasbeno sožitje Italijanov in Slovencev. Ob 19.00 pa še literarni večer, naslovljen Paolo Rumiz – Manifest popotnika.

Slovenci premalo beremo …
To je težava, ki so jo poleg dejstva, da tudi kupujemo premalo knjig, izpostavili organizatorji. Zato bo v petek zagnana nacionalna kampanja Slovenija bere s podpisom istoimenskega manifesta, ki ga bodo poleg Gospodarske zbornice Slovenije podpisali predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstva za kulturo.

V petek in soboto bo SKS odprt za obiskovalce vse do 22. ure, svoja vrata bo letos zaprl v nedeljo, 27. novembra, in sicer s pogovorom z italijanskim pisateljem in novinarjem Paolom Rumizom v Klubu Cankarjevega doma o njegovem delu Kot konji, ki spijo.

Nekaj fotoutrinkov uvodnega dneva si lahko pogledate spodaj (foto: Srdjan Živulović/BoBo).

Na Slovenskem knjižnem sejmu