Sejem bo vrata za širšo javnost odprl v sredo, 23. novembra, ob 9. uri in bo potekal do nedelje, 27. novembra. Na sejmu bodo sodelovali 104 razstavljavci, na voljo bo 3.000 novih knjig, obiskalo pa ga bo 30 tujih in 100 slovenskih avtorjev. Foto: Slovenski knjižni sejem
Sejem bo vrata za širšo javnost odprl v sredo, 23. novembra, ob 9. uri in bo potekal do nedelje, 27. novembra. Na sejmu bodo sodelovali 104 razstavljavci, na voljo bo 3.000 novih knjig, obiskalo pa ga bo 30 tujih in 100 slovenskih avtorjev. Foto: Slovenski knjižni sejem
Lojze Gostiša
Letošnji Schwenterjev nagrajenec Lojze Gostiša (1923) je leta 1956 začel študirati umetnostno zgodovino na ljubljanski filozofski fakulteti in se nato popolnoma predal raziskovalnemu delu, v središču katerega sta bila zlasti arhitekt Jože Plečnik ter slikar in grafik France Mihelič. Temu je Gostiša posvetil tudi doktorat, ki ga je pridobil leta 2007, in sicer pri 84 letih. Foto: RTV SLO

Za dolgoletno vrhunsko partnerstvo se Cankarjevemu domu in vsem zaposlenim, ki sodelujejo pri izvedbi Slovenskega knjižnega sejma, iskreno zahvaljujemo in jim podeljujemo posebno priznanje Slovenskega knjižnega sejma.

iz utemeljitve Schwenterjevega priznanja Cankarjevemu domu
Florence Hartmann
Na sejmu bodo letos gostili tudi Florence Hartmann, novinarko, pisateljico in borko za človekove pravice, nekdanjo tiskovno predstavnico glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, ki so jo aretirali letos pred izrekom sodbe Karadžiću v Haagu. Foto: Val 202
Elisabetta Sgarbi
Drevišnja častna govornica je avtorica, založnica in filmarka Elisabetta Sgarbi, ki bo prej predavala na prvi letošnji Založniški akademiji. Foto: EPA

Sejemsko ogrevanje bosta poleg slavnostne akademije zaznamovala tudi simpozij Kulturni in sistemski dejavniki bralne pismenosti v Sloveniji in predavanje častne gostje Elisabette Sgarbi o svoji neodvisni založbi La nave di Teseo in italijanskem založniškem trgu.

Znanstvenokritični pogled na Valvasorja
Lojze Gostiša (1923), izjemno strokoven, prizadeven, vztrajen in odgovoren založnik, urednik in znanstvenik, čigar delo zaokrožujejo tudi reprinti v bibliofilskem standardu z izjemno kulturnozgodovinsko težo, je letošnji prejemnik Schwentnerjeve nagrade. Ob 300. obletnici izdaje Slave Vojvodine Kranjske se je posvetil raziskovanju Janeza Vajkarda Valvasorja, v okviru česar je idejno in oblikovno zasnoval razstavo v Narodni galeriji ter v sodelovanju z Brankom Reispom uredil in oblikoval katalog.

Gostiša je bil tudi pobudnik ustanovitve Valvasorjevega odbora pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki je od leta 2001 poznana kot Fundacija Janez Vajkard Valvasor, in tako postavil temelje za znanstvenokritično izdajanje Valvasorjevih del. Faksimilirana izdaja polihistorjeve Velike grbovne knjige s spremno študijo je luč sveta ugledala leta 1993.

Dve leti pozneje je v sodelovanju z Metropolitansko knjižnico v Zagrebu uredil katalog njegove knjižnice Bibliotheca Valvasoriana, leta 2001 pa knjigo skic za Topografijo Vojvodine Kranjske. Vrhunec njegovega raziskovalnega in založniškega dela predstavlja faksimilirana izdaja vseh 17 volumnov Valvasorjeve grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana, ki jo hrani zagrebška Metropolitanska knjižnica.

Rodni kraj Žiri so Lojzeta Gostišo februarja 2009 počastili s priznanjem Občine Žiri, isto leto mu je Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo podelilo nagrado Izidorja Cankarja "za raziskovalno in organizacijsko delo na umetnostnozgodovinskem področju". Januarja 2010 ga je predsednik republike "za velik prispevek pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine" odlikoval z redom za zasluge, maja tega leta pa je prejel nagrado mesta Ljubljana iz rok župana.

Posebno priznanje za Cankarjev dom
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije Slovenski knjižni sejem že od leta 1981 partnersko organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom, ki bo letos prejel Cankarjev dom (CD). "Za dolgoletno vrhunsko partnerstvo se Cankarjevemu domu in vsem zaposlenim, ki sodelujejo pri izvedbi Slovenskega knjižnega sejma, iskreno zahvaljujemo in jim podeljujemo posebno priznanje Slovenskega knjižnega sejma," so zapisali v utemeljitvi.

Letošnji fokus: Italija
Država v fokusu 32. SKS-ja bo Italija. Sejem bodo v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo obiskali tudi avtorji Susanna Tamaro, Paolo Rumiz in Antonio Scurati, Andrea Tornielli in Franco Berardi. Italijanski gostje bodo sodelovali na različnih sejemskih dogodkih. V množici obiskovalcev bo poleg italijanskih mogoče srečati še goste iz drugih držav in domače avtorje.

Celotni program 32. Slovenskega knjižnega sejma si lahko pogledate tukaj.


Radio in knjige si podajo roke

Tako kot prejšnja leta bo 3. program Radia Slovenija - program ARS prisoten na sejmu s svojim studiem, kjer bodo v živo ustvarjali program in ga posredovali v eter. V okviru tega je organiziranih več dogodkov, med njimi Radiofonski in odrski koncert oziroma performans za igralce, glasbenike in radio, Radio Tesla in Zgodba otroka svetlobe.

Podpis Manifesta Slovenija bere
"Slovenci premalo beremo in kupujemo premalo knjig," menijo organizatorji sejma. Zato bodo na posebnem dogodku z naslovom Ker nam ni vseeno predstavniki ministrstva za kulturo, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarske zbornice Slovenije podpisali Manifest Slovenija bere. Iz svojih priljubljenih knjig bodo brali znani Slovenci in tako začeli nacionalno kampanjo. Ambasadorki dotične kampanje sta Manca Košir in Vlasta Nussdorfer.

Slovenski knjižni sejem bo sicer vrata za širšo javnost odprl v sredo, 23. novembra, ob 9. uri in bo potekal do nedelje, 27. novembra. Na sejmu bodo sodelovali 104 razstavljavci, na voljo bo 3.000 novih knjig, obiskalo pa ga bo 30 tujih in 100 slovenskih avtorjev.

Drevišnja slavnostna akademija v Cankarjevem domu se začne ob 18. uri.

Za dolgoletno vrhunsko partnerstvo se Cankarjevemu domu in vsem zaposlenim, ki sodelujejo pri izvedbi Slovenskega knjižnega sejma, iskreno zahvaljujemo in jim podeljujemo posebno priznanje Slovenskega knjižnega sejma.

iz utemeljitve Schwenterjevega priznanja Cankarjevemu domu