Ljubitelji knjig ne bodo ostali praznih rok. Foto: BoBo
Ljubitelji knjig ne bodo ostali praznih rok. Foto: BoBo
Preddverje Cankarjevega doma bo polno knjig. Foto: BoBo
Med gosti bo tudi Boris Pahor. Foto: RTV SLO

Vsakoletni knjižni sejem bo vrata odprl prihodnjo sredo, 20. novembra - tudi tokrat v Cankarjevem domu. Trajal bo do 24. novembra, v tem času pa se bo na 2.500 kvadratnih metrih površin predstavilo 75 založb in 25 malih založnikov. Sejem bo ponudil tudi kar 180 spremljevalnih dogodkov. Letošnji častni gost bo ameriški pisatelj Patrick Ness.

Uradno odprtje bo sicer že v torek, 19. 11., ob 19. uri v Linhartovi dvorani, ko bodo podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek v založništvu in knjigotrštvu ter nagradi za najboljši literarni prvenec in mladega prevajalca. Na t. i. predsejemski dan, ki so ga po novem spremenili v strokovni dan, bo potekalo še več drugih dogodkov, med njimi številni letos prvič: Knjigotrška akademija, Založniški vrtiljak (predstavitev programov desetih založb), delavnica Od knjige se živi in Ideja market (kjer se bo predstavilo dvanajst mladih "bookmakerjev").

Med gosti Knjigotrške akademije je Miha Kovač izpostavil generalnega sekretarja nizozemskega združenja založnikov Martijna Davida ter direktorico Evropske in mednarodne zveze knjigotržcev Fran Dubruille.

Debata: Knjige in recesija
V prvem preddverju bo v času sejma že tradicionalno potekala Debatna kavarna. Po besedah koordinatorice Valentine Smej Novak se bo zvrstilo okoli 50 dogodkov. Beseda bo tekla predvsem o položaju knjige v času recesije, se pa ne bodo vsi držali omenjene tematike, je poudarila Smej Novakova in med drugim izpostavila Debatno kavarno s Pedrom Opeko.

Slogan pisateljskega odra je letos Poskusimo besedo, kot novost pa je Nina Kokelj iz pisateljskega društva izpostavila dopoldanski program za otroke. Na Založniško akademijo so po besedah Kovača letos povabili predavatelje iz Hrvaške, Avstrije, Litve, Latvije in Estonije, ki bodo spregovorili o tem, kako preživeti na knjižnih trgih, na katerih število prebivalcev ni večje od večjega evropskega velemesta.

Zajtrk z Borisom Pahorjem
V t. i. e-coni v Drugem preddverju se bosta predstavila proizvajalca elektronskih naprav, na katerih bodo dostopne digitalne vsebine 13 razstavljavcev. Na sejmu pa začenjajo tudi nov cikel pogovorov Zajtrk s pisateljem, ki ga bo uvedel zajtrk s tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem. Država v gosteh bo letos Hrvaška.

Med stalnicami velja omeniti še Šolski knjigosled in Forum za obiskovalce v Drugem preddverju. V sklopu sejma pa bodo odprli tudi razstavo stripa v Drugem preddverju, v Mali galeriji pa razstavo izbranih naslovnic iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe.