Nominirancev za mednarodnega bookerja ne izberejo s prijavami avtorjev ali založnikov; gre izključno za izbor samih žirantov. Foto: EPA
Nominirancev za mednarodnega bookerja ne izberejo s prijavami avtorjev ali založnikov; gre izključno za izbor samih žirantov. Foto: EPA
Philip Roth
Dan po podelitvi prejšnjega mednarodnega bookerja Philipu Rothu se je ena izmed članic žirije, založnica Carmen Callil, iz protesta javno odpovedala svoji funkciji in svojo odločitev pospremila z izjavo, da Rotha "nima za pisatelja". "V skoraj vsaki knjigi razpreda in razpreda o eni in isti temi," se je pritožila. "Občutek imaš, da sedi na tvojem obrazu in te duši."
Prejšnji mednarodni booker je bil tema novic še enkrat - ko je takoj po razglasitvi nominirancev svoje ime iz tekme vzel John le Carré. "Zelo sem ponosen, da sem med finalisti. A ne tekmujem za literarne nagrade, zato sem prosil, da moje ime umaknejo s seznama," je bila njegova uradna izjava. Žirija ga takrat ni "upoštevala", češ da se tehnično ne more izogniti temu, da so mu izkazali spoštovanje z nominacijo, so pa privolili v to, da mu proti njegovi volji nagrade pač ne bodo podelili. Foto: EPA

Žirija je pod vodstvom literarnega kritika Cristopherja Ricksa razglasila imena avtorjev v boju za mednarodno različico Bookerjeve nagrade:

U. R. Ananthamurthy
(Indija),
Aharon Appelfeld (Izrael),
Lydia Davis (ZDA),
Intizar Husain (Pakistan),
Yan Lianke (Kitajska),
Marie NDiaye (Francija),
Josip Novakovich (Kanada),
Marilynne Robinson (ZDA),
Vladimir Sorokin (Rusija) in
Peter Stamm (Švica).

Letošnja statistika
Za nagrado, ki jo za ustvarjalnost, razvoj in prispevek h književnosti (torej za življenjsko delo, ne pa za ta ali oni roman) podeljujejo vsako drugo leto, se že drugič poteguje Robinsonova, ki je bila nominirana že leta 2011. Francozinja NDiaye je s 45 leti najmlajša avtorica, ki je bila nominirana za mednarodnega bookerja. Dela Yana Liankeja in Vladimirja Sorokina so bila v njunih državah prepovedana.

Mednarodni booker je vreden 60.000 funtov (71.254 evrov). Zanj se lahko potegujejo avtorji, katerih dela so dostopna v angleščini. Doslej so mednarodnega bookerja prejeli Američan Philip Roth (2011), Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare (2005).
Ob razglasitvi Rotha je prišlo tudi do manjšega škandala: ena izmed sodnic, Carmen Callil, je protestno odstopila, češ da "Rotha sploh nima za pisatelja". Sodniki se letos taki kontroverznosti skušajo izogniti: "Od samega začetka smo se dogovorili, da na seznam ne bomo uvrstili nikogar, čigar zmaga bi katerega od nas prisilila k odstopu ali bi si zaradi nje želel, da sploh ne bi sodeloval."

Obskurnost je relativna
"Mi pač nismo tako presenečeni kot vi vsi," je na vprašanja britanskih medijev, ali nominiranci niso relativno neznani, odgovarjal Ricks. "Vsi se imate za silno izobražene, potem pa se pojavi nekaj pisateljev, za katere še niste slišali, in skočite v zrak: 'Ljubi Bog, kakšni obskurneži!' Ali morda posameznik pozna vsaj pol velikih svetovnih slikarjev ali glasbenikov?" Pozneje je sicer tudi sam priznal, da je med nominiranci "več imen, za katera pred 18 meseci še nikoli ni slišal".