Založba Other Criteria je o knjigi med drugim zapisala:
Založba Other Criteria je o knjigi med drugim zapisala: "Hirstovo delo naslavlja znanstvena, filozofska in religiozna vprašanja, ki ležijo v srcu človeške eksistence. Knjiga, natisnjena z otrokom prijaznim sojinim črnilom, je zabavna za celotno družino in služi tudi kot uvod v Hirstovo delo." Foto: Other Criteria
Abeceda od Anatomije do Zebre. V knjigi je izbranih 26 Hirstovih podob. Otroška knjiga je igriva tudi v tipografiji - vsako geslo je zapisano v pisavi, ki se začne na aktualno črko. Foto: Other Criteria

Vsaka črka je predstavljena z enim izmed njegovih umetniških del. Črka A denimo označuje geslo Anatomija, ki je predstavljeno z bronasto skulpturo anatomskega modela Hirstovega sina. Slika jagnjeta v formaldehidu iz leta 1994, v kateri Hirst izpostavlja tragično kakovost in vedro breztežnost, pa predstavlja črko L (Lamb).
Knjiga vsebuje izbor Hirstovih del vse od najzgodnejših do najnovejših serij. S podatki o izbranih delih je zelo skopa. Poleg slike pravzaprav najdemo zgolj črko v abecedi in besedo, ki označuje delo. Hirst se je poigral tudi s tipografijo, saj je vsako geslo, razlaga besede, zapisano v drugačni pisavi - geslo A je napisano v pisavi Albertus, B v Baskerville itd.

Otroci so naravno nadarjeni za umetnost

Črka I predstavlja insekte, ki so se kot detajl pojavljali v njegovi nedavni seriji entomoloških slik s tisoči žuželk, razporejenih v kalejdoskopskih vzorcih. D je pojasnjen s sliko človeške lobanje iz 18. stoletja, obloženo z več kot 18 tisoči diamantov (Diamond skull) iz leta 2007. Črka O je povezana z besedo oranžno in metulji, pripetimi na oranžno ozadje, J predstavlja čeljust morskega psa (Jaws). V intervjuju za Guardian je Hirst povedal, da je z delom Fizična nemožnost smrti v umu živečega (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) iz leta 1991 želel replicirati strah, ki se lahko pojavi ob soočenju z morskim psom, a je opazil, da so otroci nad tem delom pogosto navdušeni in ne – kot bi morda pričakovali – prestrašeni.
Kot je še dodal, so otroci naravno nadarjeni za umetnost. Težava nastane ob odraščanju, ko se razvija tudi zavedanje samega sebe. Umetniški ustvarjalni proces bi moral vedno biti zabaven.
Kako Hirstovo delo razume otrok?
Zanimiv preizkus Hirstove umetnosti so opravili na Huffington postu, saj jih je zanimalo, kako otrok razume Hirstova dela. A iskreno, ne gre za katerega koli otroka. Nekatere slike Hirstovih del, zbrane v knjigi ABC, so pokazali šestletni Aeliti Andre, ki ji umetnost ni tuja. Je hči dveh umetnikov, z metanjem barve na platno ustvarja neverjetno abstraktno ekspresionistične slike, prvič je v galeriji razstavljala pri starosti 22 mesecev, strokovna javnost pa jo označuje kot naslednico Jacksona Pollocka ali Damiena Hirsta.
Aeliti naslovnica knjige ni bila všeč, tudi angel, ki predstavlja črko W (Wings) – Krila, se ji je zdel "dolgočasen, ker samo sedi na skali". Navdušena pa je bila nad diamantno lobanjo in figurativnimi barvitimi metulji. Njeno zanimanje je pritegnila tudi rentgenska slika – ne z lepoto, ampak zato, ker prikazuje notranjost človeka.