"S prepričljivo podprto tezo, da je osrednja težava kapitalizma njegova težnja k vedno večji premoženjski in dohodkovni neenakosti ter s tem k vsem vrstam kriz, bralcu omogoča boljše razumevanje sodobnih kriz, ki bi jih bilo mogoče, če bi se zbrala zadostna politična volja, tudi rešiti," so zapisali pri Mladinski knjigi, kjer je izšel slovenski prevod Vesne Velkovrh Bukilica. Foto: emka.si

Ekonomska knjiga leta, morda celo desetletja ... Pikettyju je uspelo spremeniti naš ekonomski diskurz; o premoženju in neenakosti ne bomo nikoli več razpravljali kot do zdaj.

Paul Krugman, Nobelov nagrajenec za ekonomijo
Thomas Piketty
Pikettyjev Kapital v 21. stoletju je knjiga, ki je napisana v berljivem in razumljivem jeziku ter je takoj po izidu sprožila svetovno razpravo o socialni, politični in ekonomski nestabilnosti tega sistema ter o zgrešenem razvoju ekonomije kot vede. Foto: EPA

Piketty je s svojim delom, ki je dosegljivo tudi v slovenskem prevodu, razburil tako strokovno kot laično javnost, Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman pa je Kapital v 21. stoletju označil za ekonomsko knjigo leta, morda celo desetletja.

Kako je z družbeno neenakostjo na naših tleh?
"Ali bi tudi pri nas morali upoštevati "pikettyjevsko" davčno reformo?" bodo med drugim na okrogli mizi v Klubu Cankarjevega doma razpravljali ekonomist Jože P. Damijan, sociologinja Vesna Leskošek, filozof Luka Omladič in urednik knjige Rok Kogej, pogovor pa bo vodila novinarka Vida Petrovčič.

"Ne zgodi se ravno pogosto, da se na vrh najbolje prodajanih knjig zavihti delo ekonomske teorije in zgodovine. V mesecih po njenem izidu ni bilo časopisa ali revije, kjer ne bi naleteli na knjigo in njenega avtorja," so zapisali pri Mladinski knjigi, kjer je Pikettyjevo delo izšlo v prevodu Vesne Velkovrh Bukilica.

Kapital kot sodobni mit na odrskih deskah
Pikettyjevo delo je na naših tleh navdahnilo tudi Ivico Buljana, ki se v predstavi eksperimentalnega gledališča ukvarja z mehanizmi sodobnega kapitalizma skozi branje te knjige. Idejo Kapitala v 21. stoletju uporabi za razpravo o njegovem bistvu, kot sredstvo izražanja, na enak način, kot so v antičnem gledališču uporabljali mitologijo in njene arhetipe.

Leta 1971 rojeni francoski ekonomist Thomas Piketty je akademsko kariero po študiju v Franciji in Veliki Britaniji nadaljeval v ZDA, na univerzi MIT, vendar sta ga omejenost in abstraktnost kmalu pregnali nazaj v Francijo.

Tam zdaj predava na pariški ekonomski fakulteti in se s sodelavci ukvarja z raziskovanjem premoženjske in dohodkovne neenakosti. Knjiga Kapital v 21. stoletju je nedvomno najpomembnejši rezultat tega raziskovanja.

Okrogla miza je organizirana drevi ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma.

Ekonomska knjiga leta, morda celo desetletja ... Pikettyju je uspelo spremeniti naš ekonomski diskurz; o premoženju in neenakosti ne bomo nikoli več razpravljali kot do zdaj.

Paul Krugman, Nobelov nagrajenec za ekonomijo