Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Foto: Radio Maribor/Pexles
Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Foto: Radio Maribor/Pexles

Naziv, ki je namenjen spodbujanju dejavnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, so občinam podelili na ministrstvu za kulturo. Dotični naziv podeljujejo občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi in branju.

Naziv, ki ga podeljujejo od leta 2017
Od leta 2017 je naziv prejelo 57 občin. Veljaven je tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi rezultate na tem področju. Letos so nazive za nadaljnja tri leta podaljšale občine Dobrepolje, Hoče - Slivnica, Postojna, Ravne na Koroškem in Ruše ter mestne občine Celje, Maribor in Velenje.

Javni natečaj branju prijazna občina je nastal z namenom, občine spodbuditi k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci. Občine v svojih vlogah za pridobitev naziva izkazujejo visoko zavedanje o pomenu branja in knjige skozi odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe, in kar je še pomembnejše, z lastnim razmislekom in ustvarjalnimi projekti, piše v sporočilu za javnost.

Nazive so podelili na ministrstvu za kulturo. Foto: Združenje splošnih knjižnic
Nazive so podelili na ministrstvu za kulturo. Foto: Združenje splošnih knjižnic

Cilj, da bi bile prav vse občine branju prijazne
"Branje spodbuja intelekt, sprošča, širi znanje, izboljšuje osredotočenost, besedni zaklad, pisanje in spomin, spodbuja kritično in analitično razmišljanje, zabava in še mnogo drugih pozitivnih učinkov ima," je ob podelitvi letošnjih nazivov sporočila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. "Naš cilj je, da so vse slovenske občine branju prijazne. Občine imajo velik vpliv na kakovost bivanja svojih prebivalcev. Ugotavljamo, da občine, ki so naziv branju prijazna občina že pridobile, nadgrajujejo in izboljšujejo dejavnosti na področju knjige in branja, s tem pa izboljšujejo svojo raven delovanja na socialnem, ekonomskem in kulturnem področju. Občine to počnejo v sodelovanju s knjižnicami, ki so njihov najnaravnejši partner pri spodbujanju branja," je še dodala.

Naziv branju prijazna občina je od leta 2017 prejelo 57 občin. Veljaven je tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi rezultate na tem področju. Foto: Združenje splošnih knjižnic
Naziv branju prijazna občina je od leta 2017 prejelo 57 občin. Veljaven je tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi rezultate na tem področju. Foto: Združenje splošnih knjižnic

Dobre knjige odpirajo obzorja
Kot je poudarila generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, branje že od malih nog pomaga razvijati in ohranjati domišljijo, bogatiti besedni zaklad in razvijati ustvarjalnost. Dobra knjiga po njenih besedah "odpira obzorja, stimulira duha in naš občutek za izražanje lastne izkušnje. O knjigah in knjižnih vsebinah se je treba pogovarjati, razvijati dialog, tudi medgeneracijsko. Letošnje dobitnice certifikatov branju prijazna občina in tiste, ki ga z letošnjim letom uspešno podaljšujejo, se tega dobro zavedajo in s svojimi vključujočimi projekti sistematično podpirajo."

Prave in lažne novice ter alternativna dejstva
Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je med drugim dodal, da je danes za vsakogar od nas branje še posebej pomembno za spoprijemanje z obsežnimi in kompleksnimi informacijami. "Branje je znanje, ki nam iz poplave podatkov, ki jih proizvaja sodobni svet, pomaga razločiti pomen. Med pravimi in lažnimi novicami ter alternativnimi dejstvi nam pomaga razumeti resnico. Od tega je danes pomembno zaupanje med ljudmi, zaupanje v institucije in zaupanje v demokracijo. Zato je promocija bralne kulture na lokalni ravni tako pomembna," je sklenil Čelik Vidmar.